Quantcast
«Σαφάρι» ελέγχων για τα νέα μέτρα με 8.000 αστυνομικούς: Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο – Ειδικό σχέδιο για την επαρχία - enikonomia.gr
share

«Σαφάρι» ελέγχων για τα νέα μέτρα με 8.000 αστυνομικούς: Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο – Ειδικό σχέδιο για την επαρχία

δημοσιεύτηκε:

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που αφορούν στους ανεμβολίαστους και την είσοδό τους μόνο με rapid test σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, σε μεικτούς χώρους εστίασης κ.α. θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το ερχόμενο Σάββατο, 6 Νοεμβρίου.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα «σαφάρι» ελέγχων σχετικά με το εάν και κατά πόσο τηρούνται τα συγκεκριμένα μέτρα.

Στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη για τη δέσμη των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ και την αυστηροποίηση του πλαισίου, τέθηκε επί τάπητος το θέμα των ελέγχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 8.000 αστυνομικοί και 400 άτομα από τα κλιμάκια της Αρχής Διαφάνειας θα βγουν στους δρόμους για να πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε ομάδες 10-15 ατόμων.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν καταστήματα που και κατά το παρελθόν έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά. Μεγάλο βάρος θα πέσει στους χώρους διασκέδασης, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, όπου μετά τη 01.00 ήταν πιο ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Έτσι στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν καφέ, μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Επίσης θα ελέγχονται τα καταστήματα του λιανεμπορίου, τα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ.

Στόχος είναι οι έλεγχοι αυτοί να γίνονται καθημερινά. Περίπου 6.000 αστυνομικούς προβλέπει το σχέδιο για τις καθημερινές.

Ειδικό σχέδιο για τα καταστήματα της επαρχίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ειδικό σχέδιο για τα καταστήματα της επαρχίας. Βάσει αυτού, αστυνομικοί θα μεταφέρονται σε διαφορετικές πόλεις, καθώς λόγω εντοπιότητας υπάρχουν πιο στενές κοινωνικές σχέσεις και σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα δεν βεβαιώνονται σε περίπτωση παραβάσεων.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί καθώς η διοικητική κύρωση είναι στα 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και λουκέτο 15 ημερών αν κάποιος παραβιάσει τα μέτρα. Σε περίπτωση που κάποιος είναι υπότροπος, αυξάνεται και η ποινή.

Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το απόγευμα της Τρίτης, και αφού πρώτα είχε γίνει γνωστό το “μαύρο” ρεκόρ των 6.700 νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Νωρίτερα, είχαν συνεδριάσει οι ειδικοί, οι οποίοι αξιολόγησαν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” και έκαναν τις εισηγήσεις τους για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία της πανδημίας.

Εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα έγιναν διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση. Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκαν νέα πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύουν τα εξής για τους ανεμβολίαστους πολίτες:

– Όλοι οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους επιδεικνύοντας υποχρεωτικά δύο τεστ εβδομαδιαίως (rapid test, ή τεστ PCR).

– Θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, υποχρεωτικά με PCR ή rapid test.

Πού δεν χρειάζονται rapid test για τους ανεμβολίαστους

Σημειώνεται ότι δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, εκκλησίες και φαρμακεία.

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.