Quantcast
ΣΑΤΕ: SOS για τη μεταφορά έργων στο νέο ΕΣΠΑ - enikonomia.gr
share

ΣΑΤΕ: SOS για τη μεταφορά έργων στο νέο ΕΣΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η μεταφορά και ολοκλήρωση εκατοντάδων έργων στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 και αντίστοιχα τη συρρίκνωσης έως και εξαφάνιση των κονδυλίων του επόμενου προγράμματος, επισημαίνει ο ΣΑΤΕ στον υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξανδρο Χαρίτση.

Ο κ. Χαρίτσης, σε δηλώσεις του στον Τύπο, πριν από λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:
• 275 έργα με προϋπολογισμό 877 εκατ. ευρώ, θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020,
• για σειρά έργων, η πρώτη φάση των οποίων έχει ολοκληρωθεί με το ΕΣΠΑ 2007-2013, η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί με το ΕΣΠΑ 2014-2020 (το λεγόμενο phasing), δεσμεύοντας γι’ αυτόν τον σκοπό πόρους άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο ΣΑΤΕ, από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει σαφώς ότι ποσό άνω των 4,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ ουσιαστικά έχει ήδη δεσμευθεί για δράσεις που είχαν προϋπολογιστεί και εν μέρει υλοποιηθεί κατά το ΕΣΠΑ 2007-2013!

Ο Σύνδεσμος συμπληρώνει επίσης πως δεδομένου ότι το τμήμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο προορίζεται για την κατασκευή έργων, ανέρχεται μόλις στα 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσης πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Υποδομών, καθίσταται φανερό ότι δεν αφήνεται κανένα περιθώριο για νέα δημόσια έργα τα επόμενα χρόνια, ενώ θα απολεσθούν κονδύλια του τρέχοντος προγράμματος.

Ο ΣΑΤΕ υπογραμμίζει ότι για να αποφευχθεί αυτό το εξαιρετικά αρνητικό ενδεχόμενο, είχε καταθέσει στις αρχές Οκτωβρίου, μετά από συνάντηση με τον κ. Χαρίση, συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες απέβλεπαν στην αποτροπή απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων, δεδομένου ότι επισήμως έχει δηλωθεί πως δεν θα υπάρξει παράταση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.