Quantcast
Saxo Bank: «Δεν θα επαναλάβει το ίδιο λάθος η Fed» - enikonomia.gr
share

Saxo Bank: «Δεν θα επαναλάβει το ίδιο λάθος η Fed»

δημοσιεύτηκε:

«Μονόδρομο» χαρακτηρίζει η Saxo Bank την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει ήδη προετοιμάσει την αγορά γι’ αυτή την εξέλιξη.

Εν όψει των αποφάσεων, η επενδυτική τράπεζα εμφανίζεται βέβαιη ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες δεν πρόκειται να «δειλιάσουν», όπως έκαναν τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, τονίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα καταστεί πραγματικότητα, παρά την ανησυχητική πτώση στο πετρέλαιο. Ναι μεν, η τιμή του Brent έχει καταφέρει να σημειώσει μία μικρή ανάκαμψη, ωστόσο, παραμένει πολύ κοντά στα χαμηλά του 2008 – μετά από αυτό το όριο, επόμενη πιθανή στάση είναι το χαμηλό του 2004, στα 27,91 δολάρια ανά βαρέλι.

Προβληματισμό εγείρει στη Federal Reserve και το πλήγμα της Δευτέρας στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η απογοητευτική πορεία των εμπορευμάτων – με το πετρέλαιο να χάνει περίπου το 12% της αξίας του μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, στις 4 Δεκεμβρίου, να μην μειώσει την παραγωγή – συντηρεί το γενικό αρνητικό κλίμα. Οι ασιατικές μετοχές, με εξαίρεση την Αυστραλία και τον δείκτη Nikkei, κατέγραψαν ράλι, το οποίο ωστόσο ξεκίνησε από χαμηλά επίπεδα.

«Αν συνυπολογίσουμε την κατάρρευση της Third Avenue, η οποία ενέχει τον κίνδυνο της διασποράς μέσω των ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης και την υποτίμηση του γουάν από την Κίνα, η σταδιακή προσέγγιση της Fed στο θέμα των επιτοκίων καθίσταται αναπόφευκτη» προσθέτει η Saxo Bank.

Όσο η ώρα της απόφασης πλησιάζει, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διαπραγματεύεται σε τιμές κάτω του 1,10, ενώ η ισοτιμία δολαρίου – γεν βρίσκεται κάτω από το 121. «Όλοι είναι νευρικοί − και ιδίως όσοι προσδοκούν άνοδο του πετρελαίου, όπως άλλωστε και οι αγορές που εξαρτώνται από τον μαύρο χρυσό» καταλήγει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.