Quantcast
SD: Οι πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνούν σε σκληρούς όρους - enikonomia.gr
share

SD: Οι πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνούν σε σκληρούς όρους

δημοσιεύτηκε:

Παρά την ασφυκτική πίεση χρόνου και τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, μία συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Οι προτάσεις των δανειστών απέχουν αρκετά από τις αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, η Αθήνα καλείται «να εξοικονομήσει πέντε δισ. ευρώ».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνούν σε σκληρούς όρους. Μειώνουν μεν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη (σ.σ. το πρωτογενές πλεόνασμα), ζητούν όμως μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και στις συντάξεις».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 από 3% σε 1% δεν απαλλάσσει την ελληνική κυβέρνηση από την υποχρέωση να προβεί σε πρόσθετες περικοπές.

«Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες των δανειστών, γίνεται λόγος για ανάγκη μέτρων σταθεροποίησης ύψους 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου πέντε δισ. ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε σχόλιό της στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Μονάχου στηλιτεύει τόσο αυτούς που ζητούν σήμερα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη όσο και τους υποστηρικτές της παραμονής της Αθήνας στο ευρώ σχεδόν δίχως όρους:

«Σε μία ιεραρχία των κακών το καλύτερο θα ήταν αν μπορούσε η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και το νομισματικό και πιστωτικό σύστημα υφίστατο όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά. Αν διασπόταν η ευρωζώνη, ακόμη και αποχωρούσε ένα μέλος της, αυτό θα ήταν ένα μοιραίο μήνυμα για την αδυναμία και τον ευάλωτο χαρακτήρα της Ευρώπης – πολιτικά αλλά και στις χρηματαγορές».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.