Quantcast
Σε θέση μάχης οι τράπεζες για τα stress tests - enikonomia.gr
share

Σε θέση μάχης οι τράπεζες για τα stress tests

δημοσιεύτηκε:

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται οι ελληνικές τράπεζες για τα stress tests του Οκτωβρίου. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Αττικής έχουν ξεκινήσει να τεστάρουν τα οικονομικά τους μεγέθη και το κεφαλαιακό τους απόθεμα στη βάση των παραδοχών της ΕΚΤ, που προβλέπουν ύφεση 2,3% για το 2016 και ανεργία στο 26,9%.

Mέχρι την ερχόμενη  Τετάρτη 26 Αυγούστου οι τράπεζες πρέπει να υποβάλουν μία αρχική “πρόχειρη” εκτίμηση για την επίπτωση των ανωτέρω παραδοχών για ύφεση/ανάπτυξη και ανεργία στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια μέχρι και το 2017.

Στις αρχές  Σεπτεμβρίου οι τράπεζες οφείλουν να επανέλθουν με την υποβολή στην ΕΚΤ των δικών τους εκτιμήσεων/παραδοχών που αφορούν σε τρεις επιπλέον παράγοντες που θα κρίνουν την αξιολόγησή τους στα stress tests.

Οι τράπεζες αναμένουν κατευθύνσεις από την κυβέρνηση και για το πώς θα χειρισθούν τον αναβαλλόμενο φόρο που σήμερα συμπεριλαμβάνεται στα εποπτικά τους κεφάλαια.
ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ και ESM απαίτησαν και πέτυχαν να μπει «φρένο» στη μετατροπή προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε οριστικές, κάτι που επέτρεπε νόμος που είχε ψηφίσει η Βουλή επί υπουργίας Γκίκα Χαρδούβελη.

Τα stress tests αναμένεται να ολοκληρωθούν από την ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε εν συνεχεία να τρέξουν οι διαδικασίες για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.