Quantcast
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας: Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ - Έρχονται απελάσεις Ελλήνων διπλωματών - enikonomia.gr
share

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας: Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ – Έρχονται απελάσεις Ελλήνων διπλωματών

δημοσιεύτηκε:

Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα με την κατηγορία ότι παρενέβαιναν στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως ακυρώνεται η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, επικαλούμενο δήλωση του Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα. Η επίσκεψη Λαβρόφ ήταν προγραμματισμένη να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Παράλληλα, δια στόματος του Ρώσου Πρέσβη στην Ελλάδα έγιναν γνωστά και τα αναμενόμενα αντίποινα της Μόσχας.

Η Ρωσία θα απελάσει Έλληνες διπλωμάτες, οι ημερομηνίες απέλασής τους και ο αριθμός των διπλωματών που πρόκειται να απελαθούν δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, δήλωσε ο Αντρέι Μάσλοφ στο πρακτορείο TASS.

“Έχουμε ήδη πει ότι θα ακολουθήσουν μέτρα “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”. Δεν ξέρω πότε, ποιος και τον ακριβή αριθμό, αλλά βεβαίως, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν αντίποινα”, ανέφερε.

Είχε προηγηθεί “πόλεμος” ανακοινώσεων και tweets ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Αιχμηρές ήταν τόσο οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και εξίσου σκληρή η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Η ελληνορωσική κόντρα φαίνεται όμως πως έχει βαθύτερες προεκτάσεις .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το real.gr η ελληνική πλευρά εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τη στενή συμμαχία Μόσχας και Άγκυρας τους τελευταίους μήνες, όπως υποδηλώνουν οι συμφωνίες των δύο πλευρών για την κατασκευή πυρηνικών και την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400. Μάλιστα, κατά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν ψυχρανθεί από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσέγγιση.

Αυτά ανέφεραν στο Real.gr διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία τους τελευταίους μήνες μοιάζει να μην δείχνει ενδιαφέρον να κρατήσει την ισορροπία που απαιτείται μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Εκτιμούν, δε, ότι η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ήταν τόσο επιθετική όσο έχει καταστεί τους τελευταίους μήνες.

Παρόλα αυτά, στενοί συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά υπογραμμίζουν ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια άσκησης ενεργούς πολυδιάστατης Εξωτερικής Πολιτικής και με τη Ρωσία, ενώ πιστεύουν ότι “λογικά” η ανταλλαγή επισκέψεων Λαβρόφ και Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Τέλος, θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα ταξιδιωτικής οδηγίας από τη Ρωσία, καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν διατρέχουν απολύτως κίνδυνο στην Ελλάδα.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.