Quantcast
Σε συνεχή επικοινωνία Σαμαράς - Βενιζέλος - enikonomia.gr
share

Σε συνεχή επικοινωνία Σαμαράς – Βενιζέλος

δημοσιεύτηκε:

Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονται από το πρωί ο πρωθυπουργός με τον Ευ. Βενιζέλο για να διαμορφώσουν την ελληνική απάντηση στην τρόικα που αναμένεται από ώρα σε ώρα.
Όπως μετέδωσε ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, οι δυο άντρες μίλησαν τηλεφωνικώς πάνω από δέκα φορές σήμερα αναλύοντας την απάντηση “σημείο προς σημείο”.
Και οι δυο πλευρές εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, ότι υπάρχουν σημεία προσέγγισης με την τρόικα και ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ίσως και απόψε σταλεί η πρόταση του υπουργού Εργασίας που καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με το επιτελείο του πρωθυπουργού όσο και με αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανατροπή στο κομμάτι του ασφαλιστικού.
Ωστόσο, επιμένει η τρόικα στη στάση της να ζητάει αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ με το αιτιολογικό ότι την πρώτη χρονιά μετά το μνημόνιο χρειάζεται η χώρα απαραίτητα αρκετά έσοδα ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναγυρίσει σε δανειακή σύμβαση.
Όπως μετέδωσε το Mega, ρωτήθηκαν στελέχη της Κομισιόν γιατί υπάρχει αυτή η επιμονή δεδομένου ότι σε όλες τις εκθέσεις της Επιτροπής αναφέρεται ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν ειδικοί μειωμένοι συντελεστές, ακόμα και μηδενικοί.
Η απάντηση όμως των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι την ευθύνη για τα μέτρα φέρει η ελληνική κυβέρνηση, ότι εάν υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα πρέπει να τα προκρίνει αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλιστεί ότι στην πρώτη μετα-μνημονιακή χρονιά για τη χώρα θα πρέπει να εξασφαλιστούν αρκετά έσοδα.
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, θα ήταν τραγικό να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε μνημόνιο επειδή δεν προέβλεψε σωστά, δεδομένης και της πολιτικής αβεβαιότητας, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που λειτούργησαν με διαφορετικό τρόπο.
Την ίδια ώρα, οι αγορές παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα περιμένοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.