Quantcast
Σε χαμηλό 11 μηνών ο Σύνθετος PMI της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Σε χαμηλό 11 μηνών ο Σύνθετος PMI της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Χειρότερο του αναμενόμενου ήταν το ξεκίνημα του 2016 για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς οι νέες μειώσεις στις τιμές και η αποδυνάμωση του ευρώ , που καθιστούν φθηνότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες στο εξωτερικό, δεν κατάφεραν να δώσουν σημαντική ώθηση στη ζήτηση.

Τα απογοητευτικά στοιχεία του Markit έρχονται στο φως μια ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όπως αναφέρει το Reuters.

«Υπό κανονικές συνθήκες θα περίμενε κανείς οι εκπτώσεις και όλα αυτά τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, όμως αυτό έρχεται σε μια περίοδο που σε πολλά μέρη του κόσμου επιβραδύνεται η ανάπτυξη», σχολιάζει ο senior economist του Markit, Rob Dobson.

Ο προκαταρτικός Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Markit για την ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλό 11 μηνών των 53,5 μονάδων τον Ιανουάριο, από 54,3 μονάδες τον Δεκέμβριο και έναντι του 54,2 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία αυτά πιθανότατα θα αυξήσουν τις φωνές που ζητούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για να αυξηθεί η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με τον Dobson, αν οι επόμενες μετρήσεις είναι παρόμοιες, τότε ο PMI θα παραπέμπει σε οικονομική ανάπτυξη 0,3-0,4% το τρέχον τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε μόλις 0,2% τον Δεκέμβριο, με τον σύνθετο δείκτη τιμών παραγωγής να υποχωρεί στο 49,1 από 49,5 τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό έτους, στο 53,6, έναντι του 54,2 τον Δεκέμβριο, ενώ ο PMI στην τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 52,3 από 53,2, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2015.

Χαμηλότερα και ο δείκτης νέων παραγγελιών, που υποχώρησε στο 52,3 από 53,2.

Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και των δραστηριοτήτων, οι εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών αναμένουν βελτίωση, με τον δείκτη προσδοκιών να εκτινάσσεται στο 65,2 από 63,3.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.