Quantcast
ΣΕΒ: Εξαγωγές προστιθέμενης αξίας, η μόνη διέξοδος - enikonomia.gr
share

ΣΕΒ: Εξαγωγές προστιθέμενης αξίας, η μόνη διέξοδος

δημοσιεύτηκε:

Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών αποτυπώνουν ανάγλυφα το εύρος και το βάθος της ανταγωνιστικής παραγωγής στην χώρα μας (κυρίως προϊόνταμεταποίησης και πρώτες ύλες) επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο.

Παρά την κρίση, και ίσως λόγω της κρίσης, συνεχίζουν να επεκτείνονται με 3,6% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2009και μέχρι το 2014, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών που επηρεάζονται καθοριστικά από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.

Η πορεία αυτή συνεχίσθηκε και στο δεκάμηνο Ιαν.-Οκτ. 2015 (+9,4%), παρά την εξασθένιση τους τελευταίους μήνες λόγω περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων καιτης περιρρέουσας πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Συνεπώς, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσειςαλλά και η μείωση  της εσωτερικής ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στην μεγαλύτερη εξωστρέφεια του παραγωγικού προτύπου τηςχώρας.

Αποτελέσματα  που  θα  ήσαν  ακόμη   θεαματικότερα   εάν  είχαμε   καταφέρει να  περιορίσουμε  το κόστος   της   ενέργειας στην παραγωγικήδιαδικασία, το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και τα αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα και να βελτιώσουμε το τεχνολογικό επίπεδο τωνελληνικών εξαγωγών που δεν έχει ακόμα την έκταση και δυναμική που απαιτείται ώστε να αναβαθμιστεί αισθητά το καλάθι προϊόντων που εξάγει ηχώρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα) παραμένουν σε χαμηλό  σχετικά επίπεδο σε σχέση με τις άλλες χώρες στονευρωπαϊκό   νότο,   έχοντας   αυξηθεί   ως   ποσοστό  του   ΑΕΠ   με   ηπιότερους   σχετικά   ρυθμούς,   κάτω,   βεβαίως,   από   ένα  δυσμενέστερο   οικονομικόπεριβάλλον.

Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απώλειας εμπιστοσύνης,  της χρηματοδοτικής  ασφυξίας και της αβεβαιότητας  ως προς τις αναπτυξιακέςπροοπτικές   της   οικονομίας,   που   έφερε   η   προσαρμογή   κάτω   από   συνθήκες   ολιγωρίας,   καθυστερήσεων   και   περιορισμένης   «ιδιοκτησίας»   τωνδιαρθρωτικών  μεταρρυθμίσεων.  

Συμπερασματικά,  η  οικονομία  βρίσκεται σε πορεία εξωστρεφούς μετασχηματισμού  έχοντας,  σε κάποιο  βαθμό,αυτονομηθεί από το   πολιτικό  περιβάλλον,   η   οποία   θα   αποδώσει   ακόμη πιο σημαντικά   αποτελέσματα  εφόσον οι επιχειρήσεις   και  η πολιτείαστρέψουν τις δυνάμεις τους στην ενσωμάτωση υψηλότερης τεχνολογικής αξίας στα παραγόμενα αγαθά ώστε να δώσουμε στην ελληνική μεταποίησηκαι τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα την αναγκαία ώθηση για να γίνουν οι πρεσβευτές μιας δυναμικής ελληνικής εξαγωγικής οικονομίας στην διεθνή αγορά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.