Quantcast
ΣΕΒ: Η οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει ανεξάρτητους θεσμούς - enikonomia.gr
share

ΣΕΒ: Η οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει ανεξάρτητους θεσμούς

δημοσιεύτηκε:

Η  θεσμική και  λειτουργική ανεξαρτησία των διοικητικών  αρχών, ιδίως αυτών που έχουν την ευθύνη ρύθμισης ή εποπτείας της επιχειρηματικής λειτουργίας, αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα των αγορών, την πραγματοποίηση επενδύσεων και την τόνωση   της   ανταγωνιστικότητας της οικονομίας,καθώς οι Ανεξάρτητες Αρχές ταυτίζονται  με  την τήρηση των νόμων, την ασφάλεια δικαίου καιτη συνέχεια της διοίκησης,αναφέρει ο ΣΕΒ.

Οι  Ανεξάρτητες Αρχές  παρεμβάλλονται  μεταξύ   κράτους   και   αγοράς   και   επιτελούνσυγκεκριμένο   ρόλο   ως   προς   την   απελευθέρωση   και   εν   συνεχεία   εποπτεία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (π.χ. Τηλεπικοινωνίες – ΕΕΤΤ, Ενέργεια – ΡΑΕ κ.ά.)και δεν αποτελούν «διεύθυνση» ή «τμήμα» του εποπτεύοντος Υπουργείου.

Για τονλόγο   αυτό   σαν   θεσμικό   αντίβαρο   προκρίνεται   η   σύνδεση   με   τη   διάσκεψη   τωνΠροέδρων της  Βουλής   και η απομάκρυνση  από τον έλεγχο του Υπουργού  όσοναφορά   τόσο   στη   λειτουργία   όσο   και   στην   επιλογή   των   μελών,   η   μεγαλύτερηδιασύνδεση με  τις ευρωπαϊκές  αντίστοιχες Αρχές  (π.χ. DG Competition, το οποίοπροωθεί   μέσω του ECN) και η δημόσια λογοδοσία (με απολογισμό πεπραγμένωνκαι ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο).

Το έλλειμμα ισχυρών, ανεξάρτητων και αποτελεσματικών θεσμών που είναι ικανοί ναδιασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, στερεί από τηχώρα   μας   το   επενδυτικό   ενδιαφέρον   που   της   αξίζει,   την   απομακρύνει   από   τηνευρωπαϊκή   οικογένεια   και   πλήττει   το   κύρος   της.  

Η   «αποπολιτικοποίηση»   τηςδημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων Αρχών αποτελεί μείζονα προτεραιότητα στοπλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας και της επιστροφής στηνανάπτυξη.

Για   να   επιτευχθούν   όμως   ουσιαστικά   αποτελέσματα θα   πρέπει   ναισχύσουν οι  προαναφερθέντες κανόνες για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές,  όπως και γιατο σύνολο των δημόσιων φορέων.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται:

Η   προσπάθεια   εισαγωγής   πρόβλεψης,   σε   πρόσφατη   τροπολογία,   πουκαθιστούσε πειθαρχικό παράπτωμα για τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού«…τη μη συμμόρφωση με απόφαση ή πράξη του αρμόδιου Υπουργού»,  η οποίατελικά αποφεύχθηκε.   H  μετατροπή των Ανεξάρτητων Αρχών σε «διεύθυνση» ή«τμήμα» του εποπτεύοντος υπουργείου, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα καιαδυνατίζει   την   προστασία   όσων   τις   έχουν   ανάγκη:   των   πολιτών,   τωνεργαζομένων, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων.

Ο στοχευμένος εξοβελισμός μελών των Ανεξάρτητων Αρχών. 

Η επιλογή μελών των Αρχών χωρίς τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων που θαδιασφαλίζουν την ειδική επιστημονική τους κατάρτισ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.