Quantcast
ΣΕΒ: Τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας - enikonomia.gr
share

ΣΕΒ: Τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Tην ανάγκη να αξιοποιηθεί το προγράμμα  χρηματοδοτικής στήριξης ύψους €86 δισ., ως έκφραση αλληλεγγύης προς την δοκιμαζόμενη χώρα μας, τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με το ΣΕΒ η απόφαση αυτή συνιστά την τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και είναι εθνική ανάγκη να αδράξουμε την ευκαιρία, ανεξαρτήτως βραχυπρόθεσμου κόστους.

Εάν η κυβέρνηση αξιοποιήσει την ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη για την αξιοποίηση της συμφωνίας, και διασφαλίσει την ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων και την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών, η ελληνική οικονομία μπορεί σύντομα να επανέλθει στις αγορές.

Ας μην ξεχάσουμε τα επιτεύγματα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια όταν δημιουργήθηκαν πλεονάσματα στο εξωτερικό ισοζύγιο και στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο. Παρά τις όποιες αποκλίσεις, η χώρα μας είναι κατά βάση υγιής μακροοικονομικά, και με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης, μπορεί και πάλι να εισέλθει σε περίοδο ευημερίας και προκοπής, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ

Η κατάσταση, βεβαίως, παραμένει κρίσιμη αλλά είναι στο χέρι μας να μην κάνουμε πίσω αυτή τη φορά. Ας παραμείνουμε ψύχραιμοι, ας κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν δυναμική στην ελληνική οικονομία, και ας περιμένουμε με αυτοπεποίθηση την ευόδωση των προσπαθειών μας. Δεν χρειάζεται να είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον, διότι δεν ωφελεί σε τίποτα. Ούτε χρειάζεται να περιμένουμε τις μαγικές λύσεις, διότι απλά δεν υπάρχουν, σημείωνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι παρά την επιτευχθείσα συμφωνία στο Συμβούλιο Κορυφής, παραμένουν ακόμη σημαντικά εμπόδια στον δρόμο για την σύναψη ενός χρηματοδοτικού προγράμματος. Η Ελλάδα χρειάζεται €7 δισ. μέχρι την Δευτέρα 20/7/2015 (€3,5 δις. για πληρωμή χρεολυσίων €3,5 δισ. στην ΕΚΤ και €2 δις. για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ), για τα οποία εξετάζονται πολλές εναλλακτικές επιλογές για ένα δάνειο-γέφυρα.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ φαίνεται να απαιτεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, ισχυριζόμενο ότι η κατάσταση χειροτερεύει άρδην σε σχέση με την άσκηση βιωσιμότητας του χρέους που είχε γίνει λίγο πριν την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε πολιτικό επίπεδο, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επικρατεί αναταραχή και χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί για να αποφευχθούν ατυχήματα τώρα που έχει διαμορφωθεί μία ελάχιστη συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Όσο κακή και αν είναι η συμφωνία, τίποτα δεν συγκρίνεται με την εναλλακτική της περιθωριοποίησης της χώρας εκτός Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Δεν έχουμε πλέον άλλη επιλογή, αλλά ούτε πρόκειται να μας δοθεί και τέταρτη ευκαιρία εάν απεμπολήσουμε την δυνατότητα που μας δίνεται σήμερα. Οι προοπτικές μπροστά μας είναι καλές να ξαναχτίσουμε αυτήν την χώρα.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, να πιάσουμε την φοροδιαφυγή, να ξεριζώσουμε την διαφθορά και να δημιουργήσουμε τα αποθέματα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε και πάλι τους φόρους και να αποκαταστήσουμε τις συντάξεις. Αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.