Quantcast
«Σεντούκι» με 12,6 δισ. ευρώ από το Δημόσιο - enikonomia.gr
share

«Σεντούκι» με 12,6 δισ. ευρώ από το Δημόσιο

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπολου
 
Από τα 1,8 δισ. ευρώ σήμερα στα 12,6 δισ. ευρώ αυξάνει με μια κίνηση τον «κουμπαρά» για τις δύσκολές μέρες το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνοντας τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε λογαριασμό κοινής διαχείρισης της ΤτΕ.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το ΥΠΟΙΚ υποχρεώνει όλα τα ΔΣ των φορέων του δημοσίου, των δήμων και των Περιφερειών να αποδεχθούν την κοινή διαχείριση του καταθέσεων τους με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η ΠΝΠ έγινε για να έχουν δικαιολογία τα διοικητικά συμβούλια των δημοσίων φορέων που δεν έχουν προλάβει να αντικαταστούν να πάρουν αποφάσεις για τις καταθέσεις τους.

Μέχρι στιγμής το ΥΠΟΙΚ έχει καταφέρει έναντι των συνολικών καταθέσεων ύψους 11,95 δις των δημοσίων φορέων (περιλαμβάνονται ΟΤΑ ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία) την μεταφορά 1,1 δις στην ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, στον «δημοσιονομικό μαξιλάρι» που δημιουργείται, έχουν συνεισφέρει ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ με 200 εκατ. ευρώ , η Περιφέρεια Αττικής 80 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ με 120 εκατ. ευρώ, ο ΟΣΚ με 100 εκατ. ευρώ, η ΕΕΤΤ με 114 εκατ. ευρώ, και το ΤΧΣ με 555 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία εξαιρέθηκαν μεν από την εφαρμογή του νόμου αλλά θεωρούνται «σίγουρα» αφού τα διοικητικά τους συμβούλια έχουν διοριστεί από την νέα Κυβέρνηση.

Οι ΔΕΚΟ εξαιρέθηκαν επίσης ,αλλά προς το παρόν. Ήδη, το ΓΛΚ έχει «δανειστεί» συνολικά 700 εκατ. ευρώ από τρεις μόνο δημόσιες επιχειρήσεις: το Αττικό Μετρό (400 εκατ. ευρώ) την ΕΥΔΑΠ (200 εκατ. ευρώ) και τον ΟΣΕ 100 εκατ. ευρώ.

Αν η διαπραγμάτευση προχωρήσει και μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να βρεθεί λύση ο κύκλος των δανειστών του ΓΛΚ μέσα από τις δημόσιες επιχειρήσεις θα διευρυνθεί.

Η εσπευσμένη κίνηση για την συλλογή των καταθέσεων από όλους του φορείς γίνεται όψει των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου μέχρι και το τέλος του Ιουνίου φτάνουν τα 9,5 δις ευρώ.

Από αυτά τα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή υποχρεώσεων για το χρέος και 6,8 δις ευρώ την αναχρηματοδότηση παλαιότερων λήξεων εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

 

Αργεί η συμφωνία

Την ίδια ώρα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δείχνει να ακολουθεί ρυθμούς χελώνας. Παρά το καλό κλίμα που διαπιστώνεται και από τις δύο πλευρές και η χθεσινή ημέρα ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει κάποια οριστική συμφωνία για κάποιο έστω από τα θέματα του ελληνικού προγράμματος γέφυρα.

Η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους δανειστές ότι διαφωνεί εντελώς στην συνέχιση των αλλαγών σε ασφαλιστικό και εργασιακό.

Πιο ομαλή ήταν η συζήτηση για τα φορολογικά όπου και τα δύο μέρη συμφώνησαν σε μια πιο ανεξάρτητη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων.

Διαφώνησαν όμως και για τους στόχους για πρόσθετα έσοδα που έβαλε στην πρόταση της η Αθήνα αλλά και για απουσία αλλαγών στο ΦΠΑ.

Σήμερα ο κύκλος των επαφών αναμένεται να α ολοκληρωθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών να ξεκινούν την έκθεση προόδου η οποία θα περάσει κατ αρχήν από το Euro Working Group της Τετάρτης και στην συνέχεια από το Eurogroup της Παρασκευής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.