Quantcast
Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η ατζέντα και οι στόχοι - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί - enikonomia.gr
share

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η ατζέντα και οι στόχοι – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα στις 12:15 θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη σημερινή συνάντηση αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Με απόλυτη συνέπεια στις διαχρονικές της θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία, είπε  υπογραμμίζοντας πως οι σημερινές επαφές αποτελούν μια σειρά από επιμέρους σημαντικές συναντήσεις με σημαντικότερη, προφανώς, τη συνάντηση των δύο ηγετών. Είναι ένα μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, η οποία έχει μέσα τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, όπως  υπογραμμίζουν επίσης κυβερνητικές πηγές.

Ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανώτατου  Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Μετά, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το πρόγραμμα 

Νωρίτερα στις 11:30 π.μ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στις 11:30 π.μ με τον ομόλογό του της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 12μμ  θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας  Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού  Όλγα  Κεφαλογιάννη, και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος  Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Υπενθυμίζεται πως ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε χθες για αυτή τη συνάντηση  στην εφημερίδα “Καθημερινή”.   Η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, είχε πει μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως  «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Επίσης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζητώντας την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί σήμερα 

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης) θα γίνουν  μετά τις 11 π.μ σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην πρωτεύουσα.

Αναλυτικά, οι  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των εξής δρόμων:

•Λ. Κατεχάκη

•Λ. Μεσογείων

•Λ. Βασ. Σοφίας

•Λ. Κηφισίας

•Λ. Βασ. Κωνσταντίνου

•Λ. Βασ. Αμαλίας

•Λ. Αλεξάνδρας

•Μιχαλακοπούλου

•Σταδίου

•Πανεπιστημίου

•Ακαδημίας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.