Quantcast
Σήμερα τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑP παρουσία του πρωθυπουργού - enikonomia.gr
share

Σήμερα τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑP παρουσία του πρωθυπουργού

δημοσιεύτηκε:

Με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του φυσικού αγωγού ΤΑΡ.

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στις 10.30 το πρωί στη Θεσσαλονίκη και θα κατευθυνθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου στις 12.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τις ενεργειακές σχέσεις Αμος Χόκστιν και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφτσοβιτς, με τους οποίους θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη.
Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δις κυβικών μέτρων.


Ο αγωγός θα διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής, καλύπτοντας μια απόσταση 550 χιλιομέτρων.
Από την Αλβανία θα συνεχίσει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. από την πόλη Fier στην περιοχή της νότιας Απουλίας, στην Ιταλία.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρίες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.