Quantcast
Σημίτης: Ο φόβος ενός Grexit πλανάται στην κοινωνία - enikonomia.gr
share

Σημίτης: Ο φόβος ενός Grexit πλανάται στην κοινωνία

δημοσιεύτηκε:

«Ο φόβος ενός Grexit πλανάται στην κοινωνία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι «μέσα σε ενάμιση μήνα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. Οι επενδύσεις έχουν περιοριστεί δραστικά, ενώ το επιτόκιο – που θα πλήρωνε η Ελλάδα αν δανειζόταν απ’ τις αγορές – συνεχώς αυξάνεται. Όλα αυτά δείχνουν ανησυχία και αβεβαιότητα».

Μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι λόγω της αστάθειας της Ευρωζώνης, μια σκληρή ελληνική στάση θα αναγκάσει τους εταίρους να υποχωρήσουν. «Υποχώρηση στην έκταση που επιθυμεί η Αθήνα δεν πρόκειται να υπάρξει, διότι τα κόμματα δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα» παρατήρησε, αναφερόμενος στις εκλογές σε σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τις επενδύσεις. Όπως ανέφερε, το πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψει τη στροφή στις επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση.

«Πρέπει π.χ., να επιδιωχθεί με περαιτέρω παρατάσεις ωρίμανσης, περιόδους χάριτος και τη σταθεροποίηση στα δάνεια, ώστε τα κόστη των τόκων να παραμένουν διαχειρίσιμα και σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξάνονται διεθνώς» είπε και συνέχισε: «Στα χρόνια που έρχονται, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας κι εκσυγχρονισμού της χώρας. Και προϋπόθεση επιτυχίας είναι η συνεχής προσαρμογή στις νέες συνθήκες του περιβάλλοντός μας».

Ο κ. Σημίτης στάθηκε στην ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης «και διεύρυνσης των γνώσεων των πολιτών στις εξελίξεις», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η αυτοαπαλλαγή από την ευθύνη και η καταγγελία των άλλων υπονομεύει τη δυνατότητά σου να πείσεις όσους συναλλάσσονται μαζί σου. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ψευδαισθήσεις στην κοινή γνώμη, η οποία δεν αποκτά μια σωστή θεώρηση της πραγματικότητας».

Ως προς τις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η εξέλιξη της ενοποιητικής πορείας «δεν θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες εκτός Συνθήκης, που θα ανοίξουν τη δυνατότητα αυθαίρετου αποκλεισμού ορισμένων κρατών – μελών. Η Ευρωζώνη έχει μέλλον» υπογράμμισε ο πρώην Πρωθυπουργός «και η ενοποίηση θα πραγματοποιείται βαθμιαία. Με άλλα λόγια, το κοινό δίκτυο που θα καλύπτει το σύνολο της Ε.Ε, θα έχει διαφορετική πυκνότητα κατά θέματα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.