Quantcast
Σκληρή γλώσσα Eurorgroup προς ΣΥΡΙΖΑ για μνημόνιο – χρέος - enikonomia.gr
share

Σκληρή γλώσσα Eurorgroup προς ΣΥΡΙΖΑ για μνημόνιο – χρέος

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Σταθεροί στις απόψεις τους έμειναν χθες οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών της ζώνης ευρώ αποκλείοντας ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους ζητώντας παράλληλα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

¨Όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχουν επίσημο συνομιλητή αφού το νέο οικονομικό επιτελείο θα οριστεί και θα ορκιστεί σήμερα . Εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ο ρόλος του οποίου περιορίστηκε στο να απαντάει όταν τον ρωτούν οι συνάδελφοι του υπουργοί του Eurogroup χωρίς ο ίδιος να μπορεί να επιχειρηματολογήσει ως υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Πάντως ο αναμενόμενος νέος υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης τηλεφώνησε χθες στο πρόεδρο του Eurogroup κ. Γκερούντ Νταϊσελμπλούμ ζητώντας ένα 10ήμερο ώστε να υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία και η νέα Κυβέρνηση να «παραλάβει ταμείο» από την συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα οι δύο άντρες συμφώνησαν να τα πουν και από κοντά τις επόμενες μέρες στην Αθήνα χωρίς όμως να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Από ότι φάνηκε χθες η νέα Κυβέρνηση θα έχει μηδενική ανοχή σε υποχωρήσεις σε ότι αφορά τις υφιστάμενες δεσμεύσεις .

Ο πρόεδρος της Commission κ Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ έσπευσε χθες να θυμίσει ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της Ελλάδας από την προηγούμενη ελληνική Κυβέρνηση οι οποίες δεσμεύουν και την σημερινή.

Ο ίδιος ο κ. Νταισελμπλουμ τόνισε ότι στην παρούσα φάση προέχει να δοθεί μια νέα παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει και η συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Τόνισε πάντως στο περιθώριο του συμβουλίου ότι η μόνη λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί από το 2012.

Δηλαδή η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του και η μείωση των επιτοκίων.

 

Διαδοχικά τεστ
 Πριν καλά καλά αναλάβει το νέο οικονομικό επιτελείο με τον εποπτεύοντα κ. Γιάννη Δραγασάκη και τους κκ Γιάννη Βρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο και – ίσως – και τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη θα πρέπει να είναι σαν ε΄τοιμο από ποτέ αφού η ατζέντα του για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι γεμάτη:

Την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς ο οποίος θα συναντηθεί με μέλη της Κυβέρνησης.

Αμέσως μετά αναμένεται να οριστεί η επίσκεψη του προέδρου του Εurogroup κ. Νταϊσελμπλούμ.

Στις 4 Φεβρουαρίου συνεδριάζει ξανά η ΕΚΤ για να επανεξετάσει τις χρηματοδοτήσεις του ELA προς τις ελληνικές Τράπεζες.

Στις 12-13 του μήνα υπάρχει προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών Εκεί ο νέος Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί τετ-α- τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Ανχελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ ο οποίο κάλεσε από χθες τον κ. Τσίπρα στο Παρίσι για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο νέος υπουργός οικονομικών θα βρεθεί στο πρώτο συμβούλιου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης της καριέρας του . Εκεί θα εξηγήσει τις θέσεις της Κυβέρνησης για την επόμενη μέρα του ελληνικού μνημονίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.