Quantcast
Σκληρές μάχες Αθήνας - τρόικας για ενέργεια, τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια - enikonomia.gr
share

Σκληρές μάχες Αθήνας – τρόικας για ενέργεια, τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

δημοσιεύτηκε:

ΑΔΜΗΕ, διοικήσεις τραπεζών, «κόκκινα» δάνεια και δημοσιονομικά θα απασχολήσουν τις σημερινές συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τα στελέχη των δανειστών δίνοντας και μια πρόγευση για το αν είναι τελικά εφικτό να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα τα 15 προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Πάντως η χθεσινή πρεμιέρα ειδικά στο θέμα του υπερταμείου δείχνει ότι η μη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων τα αδικαιολόγητων καθυστερήσεων αλλά καθαρής διάστασης απόψεων των δύο πλευρών.

Η κόντρα γα το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τις ΔΕΚΟ που θα συμπεριλάβει η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών δείχνει για άλλη μια περίπτωση ότι το οικονομικό επιτελείο ψήφισε νόμους που δεν θέλει να εφαρμόσει.

Στην συνάντηση που θα γίνει νωρίς το πρωί θα γίνει μια συνολική αποτίμηση παλαιών και νέων ή μάλλον αναμενόμενων μέτρων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να έχουν πληροφόρηση για τα μέτρα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά που ψηφίστηκαν τον Μάιο και εφαρμόζονται εδώ και τρεις μήνες καθώς και τις προβλέψεις που υπάρχουν για το κλείσιμο του 2016

Στην συνέχεια θα ανοίξουν το φάκελο της ενέργειας και ειδικότερα της μερικής αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που έχει επισημανθεί από κοινοτικούς αξιωματούχους ως ένα από τα θέματα που καθυστερούν.

Μαζί με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για την εταιρία δικτύου και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα εξεταστούν και αυτά που αφορούν τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Το μεσημέρι οι θεσμοί θα έχουν συνάντηση με τον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα. Τα βασικά θέματα θα είναι η αξιολόγηση των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών και του ΤΧΣ αλλά και η προετοιμασία που υπάρχει ώστε μόλις οριστούν τα νέα ΔΣ για να προχωρήσει άμεσα η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων .

Κατά την συνάντηση που θα έχουν νωρίτερα με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Τσακαλώτο θα συζητηθεί και η ετοιμότητα που υπάρχει για την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Το μνημόνιο ζητά την αναθεώρηση του «Νόμου Δένδια» μέσω της προώθησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού που αφορά κυρίως τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια . Από κοντά θα έρθει και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ώστε να είναι δυνατή η .. αυτόματη πτώχευση για επιχειρήσεις που δεν θα κριθούν βιώσιμες.

Το μεγάλο ζητούμενο εκ μέρους των τραπεζών στην όλη διαδικασία θα είναι η ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών που θα ασχολούνται με την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνειο.

Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν συνάντηση εφ όλης της ύλης με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Τα θέματα που θα εξεταστούν θα είναι η πορεία υλοποίησης του νέου ασφαλιστικού νόμου αλλά και το πλαίσιο που θα γίνει ο διάλογος για τα εργασιακά.

Στην χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αλλά και στην ομιλία του Σαββάτου έθεσε ως μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ξεχνώντας τις απαιτήσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και την επαναφορά της ανταπεργίας. Μάλιστα δήλωσε ήσυχος γιατί όπως είπε βάση τα για τις αλλαγές θα είναι το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.