Quantcast
Σκρέκας: Σοβαρή και όχι πρόχειρη η αντιμετώπιση των κόκκιων δανείων - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Σοβαρή και όχι πρόχειρη η αντιμετώπιση των κόκκιων δανείων

δημοσιεύτηκε:

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται πρόθυμος ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας να παραπέμψει την «κληρονομιά» που του άφησε ο Νίκος Δένδιας όταν αποχωρώντας από το υπουργείο για να αναλάβει το Εθνικής Άμυνας, άνοιξε τον φάκελο της «διευθέτησης» των κόκκινων στεγαστικών δανείων μιλώντας για πάγωμα του 30% της αξίας των στεγαστικών δανείων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίζεται να είναι ικανοποιημένος από το καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών που παρέχει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο υπό το νόμο Κατσέλη, τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και την διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, αφήνοντας μικρή χαραμάδα μόνο για επιμέρους βελτιώσεις στο μέλλον, αλλά όχι για συνολική ρύθμιση. «Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι αρκούντως προστατευτικό και δίκαιο για όσους έχουν ανάγκες. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για να βελτιωθεί το πλαίσιο. Ακούμε όλους τους ενδιαφερόμενους αλλά δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο», έλεγαν νωρίτερα πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά και για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο των πλειστηριασμών για το 2015. «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να ανακοινωθεί για το συγκεκριμένο θέμα», ανέφεραν πηγές του ΥΠΑΝ, ενώ αρνήθηκαν να σχολιάσουν πληροφορίες ότι το Μαξίμου επεξεργάζεται την πρόταση για παράταση ισχύος του σημερινού νόμου που προστατεύει από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας περίπου 3.000 δανειολήπτες στη βάση συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. «Το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία. Ένα μεγάλο κομμάτι που ισοδυναμεί με το 70% των δανειοληπτών ανταπεξέρχεται με δυσκολία αλλά αποπληρώνει τα δάνειά του και ένα 30% που έχει πρόβλημα. Οποιαδήποτε πρόωρη και πρόχειρη ανακοίνωση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον βασικό πυλώνα της οικονομίας που είναι οι τράπεζες», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.