Quantcast
Σουηδία: Επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά της για να περιορίσει τις ροές μεταναστών - enikonomia.gr
share

Σουηδία: Επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά της για να περιορίσει τις ροές μεταναστών

δημοσιεύτηκε:

Η συνθήκη του Σένγκεν, που προβλέπει τη χωρίς διαβατήριο μετακίνηση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, δέχθηκε νέα πίεση σήμερα, καθώς η Σουηδία έγινε η πέμπτη χώρα που επιβάλλει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά της για να αποτρέψει το αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα.

Η Σουηδία ζήτησε την αναθεώρηση του συστήματος. «Χρειαζόμαστε ένα άλλο σύστημα, αυτό είναι προφανές», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Stefan Loefven σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ και Αφρικανών ηγετών στη Βαλέτα της Μάλτας. «Αυτό δεν είναι θέμα μίας, δύο ή τριών χωρών, αλλά όλης της ΕΕ», πρόσθεσε.

Είκοσι δύο χώρες της ΕΕ και τέσσερις ακόμη χώρες αποτελούν μέρος του συστήματος Σένγκεν, όπως ονομάζεται από τον πόλη του Λουξεμβούργου, όπου υπογράφηκε το 1985 η συνθήκη για την ελεύθερη μετακίνηση.

«Η διάσωση της (συνθήκης) Σένγκεν αποτελεί αγώνα δρόμου με αντίπαλο τον χρόνο και είμαστε αποφασισμένοι να τον κερδίσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας: «Χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας, οι κανόνες της Σένγκεν δεν θα αντέξουν».

Η πολιτική ανοικτών θυρών της Σουηδίας την κατέστησε μαγνήτη για τους αιτούντες άσυλο, με τους μετανάστες που έχον φθάσει φέτος στη χώρα να υπερβαίνουν τους 120.000. Η Σουηδία αναμένει 350.000 έως το τέλος του 2016.

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.