Quantcast
Spiegel για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια: "Το χειρότερο αστείο στην παγκόσμια ιστορία" - enikonomia.gr
share

Spiegel για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια: “Το χειρότερο αστείο στην παγκόσμια ιστορία”

δημοσιεύτηκε:

Ο απεσταλμένος του Spiegel στα Σκόπια παρουσιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις δύο κατοίκων της ΠΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρώτη είναι της Ουρανίας Πιρόφσκα με καταγωγή από την Καστοριά, η οποία περιγράφει την τραγική ιστορία της οικογένειάς της το διάστημα του πολέμου και μετά και η οποία ψήφισε «Ναι» θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η δεύτερη αφορά σε έναν μορφωμένο εργαζόμενο σε ανταλλακτήριο, ο οποίος ψήφισε «Όχι». Στον Γερμανό δημοσιογράφο περιγράφει ως διεφθαρμένες όλες τις κυβερνήσεις της χώρας. «Αλλά να ορίζουν οι γείτονές μου πώς θα πρέπει να ονομάζομαι, αυτό είναι το χειρότερο αστείο της παγκόσμιας ιστορίας», λέει χαρακτηριστικά.

Και ο δημοσιογράφος συνεχίζει: «Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για μεγάλη επιτυχία του Ναι αποτελεί στην πραγματικότητα προαναγγελία πιθανής πολιτικής αποτυχίας για να σώσει το γόητρό του (…) Η συμμετοχή έμεινε πολύ πίσω από τις προσδοκίες, τα συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα είδαν στο δημοψήφισμα μια εθνική ταπείνωση, ο πρόεδρος Ιβανόφ έκανε λόγο ακόμη και για πολιτική αυτοκτονία. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι ενισχύει τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Αλλά η μη συμμετοχή στις κάλπες φωτογραφίζει κάτι άλλο για τις πολιτικές προτιμήσεις: ότι πολλοί είναι απογοητευμένοι, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι, όσο και από την νυν του σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ, θεωρώντας ότι δεν έκανε όσα έπρεπε για να πατάξει τη διαφθορά και τον νεποτισμό».


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.