Quantcast
Spiegel: Η κόντρα Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα θα συνεχισθεί - Τρία σενάρια - enikonomia.gr
share

Spiegel: Η κόντρα Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα θα συνεχισθεί – Τρία σενάρια

δημοσιεύτηκε:

Η κόντρα της καγκελαρίου Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της Σόιμπλε θα επανέλθει μετά από λίγες ημέρες, αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

«Διότι», σημειώνει το δημοσίευμα, « το ελληνικό δράμα δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο στην Ελλάδα επίκεινται και το αργότερο στα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να συγκληθεί για μία ακόμη φορά η γερμανική Βουλή σε ειδική συνεδρίαση. Τότε θα υπάρξει και πάλι η αντίδραση στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοσοσιαλιστών – και μεταξύ της Μέρκελ και του Σόιμπλε προμηνύεται και πάλι οργή».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η κόντρα της Μέρκελ με τον Σόιμπλε, με πιο πιθανό να συνεχισθεί το σκηνικό του προηγούμενου διαστήματος. «Η Μέρκελ θα προσπαθούσε να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη, ενώ ο Σόιμπλε θα προσέχει τα ευρώ των Γερμανών και παράλληλα να συγκρατεί για την καγκελάριο τους βουλευτές εκείνους, οι οποίοι τάσσονται κατά της περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα».

Ένα δεύτερο, λίγο πιθανό σενάριο σύμφωνα με το Spiegel, θα είναι η παραίτηση του Σόιμπλε. Το σενάριο αυτό γίνεται με αφορμή την απειλή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι θα παραιτηθεί, αν του ζητηθεί να αλλάξει πολιτική. «Για την ώρα έχει υποταχθεί στη Μέρκελ – αλλά για πόσο», αναρωτιέται ο συντάκτης του δημοσιεύματος. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει, η Μέρκελ δεν μπορεί να απαλλαγεί έτσι απλά από τον Σόιμπλε, καθώς θα περιόριζε δραστικά τις πιθανότητες εκλογικής επικράτησης του κόμματός της, δεδομένου ότι ο Σόιμπλε είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, όχι μόνο μεταξύ των Γερμανών πολιτών αλλά και στο ίδιο το κόμμα.

Το τρίτο σενάριο, που θεωρεί το περιοδικό πολύ λίγο πιθανό, αφορά στην παραίτηση της ίδιας της Μέρκελ, καθώς θα έχει ήδη πίσω της μία 10ετή θητεία ως καγκελάριος.

 

Der Spiegel

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.