Quantcast
Spiegel: Νέα Σύνοδος Κορυφής, ίδιο αποτέλεσμα - enikonomia.gr
share

Spiegel: Νέα Σύνοδος Κορυφής, ίδιο αποτέλεσμα

δημοσιεύτηκε:

Η Καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξενύχτησαν αναζητώντας μια διέξοδο της διαφοράς χρέους, προφανώς μάταια, αναφέρει το Der Spiegel. Παράλληλα επισημαίνεται στο άρθρο η υποβάθμιση των ελληνικών αξιόχρεων από την Standard and Poor ‘s.

Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο Αλέξης Τσίπρας με το δίδυμο Μέρκελ – Ολάντ κάθισαν μαζί για δύο ώρες και λίγο μετά τα μεσάνυχτα αποχώρησαν από το κτίριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες χωρίς τίποτα ουσιαστικό.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης διέρρευσε πως υπήρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών σε εποικοδομιτικό κλίμα.

Ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε αναφέρει το Der Spiegel τονίζοντας πως υπήρξε συναίνεση και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας, ΕΚΤ, ΔΝΤ αλλά και της Κομισιόν.

Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπουν την άντληση 7,2 δισ. ευρώ που προορίζονταν να εισπράξει.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel η ελληνική πλευρά προσφέρει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα σε ποσοστό 0,85% του ΑΕΠ σε αντίθεση με το απαιτούμενο ποσοστό πλησιάζοντας περισσότερο προς τις απαιτήσεις των δανειστών.

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος πιέζει όλο και περισσότερο και η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως τα τέλη Ιουνίου.

Υποβάθμιση από την Standard and Poor ‘s

Ο Οίκος Αξιολόγησης Standard and Poor ‘s την Τετάρτη αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα κατεβάζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδα κατά μία βαθμίδα στο επίπεδο «junk “CCC”».

Το επίπεδο αυτό διαθέτει μια χώρα η οποία πλησιάζει στα επίπεδα αφερεγγυότητας. Ο οργανισμός αξιολόγησης τόνισε ότι η Ελλάδα είχε μετακυλίσει τις επερχόμενη δόσεις προς το ΔΝΤ για το τέλος του μήνα.

Σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση γεγονός που θα την οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε έξοδο από την ευρωζώνη αναφέρει το Der Spiegel.

Ο Aλέξης Τσίπρας έχει ωστόσο προειδοποιήσει με συνέντευξη που παραχώρησε στην Corriere della Sera πως αν συμβεί κάτι τέτοιο «Θα ήταν η αρχή του τέλους της ζώνης του ευρώ»…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.