Quantcast
Spiegel: Ο μύθος της ισχυρής Γερμανίας και οι εκλογές στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Spiegel: Ο μύθος της ισχυρής Γερμανίας και οι εκλογές στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Την παντοδυναμία της Γερμανίας αμφισβητεί με το κύριο άρθρο του το Spiegel Online που σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ το αποδεικνύουν τη στιγμή μάλιστα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπαγορεύοντας την πολιτική της σε όλη την Ευρώπη επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών την επόμενη Κυριακή στην Ελλάδα.

Η χθεσινή, ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης, διαθέτοντας ένα ποσό που υπερβαίνει το ένα τρις ευρώ μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων. Τα σχέδια του επικεφαλής της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι αποκτούν τελικά «σάρκα και οστά» παρά τις σαφείς ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά της Γερμανίας. Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει τον μύθο της γερμανικής παντοδυναμίας, σχολιάζει το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση και επισημαίνει: «Η Γερμανία επιβάλλει τη θέλησή της στην υπόλοιπη Ευρώπη: Με αυτήν την εντύπωση ψηφίζεται στο τέλος της εβδομάδας στην Ελλάδα ένα νέο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση παντοδύναμη – αυτό δείχνει και η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται μεταξύ άλλων «και στην ολοένα δημοφιλέστερη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία υποδουλώνει διά της πολιτικής λιτότητας την νότια Ευρώπη υπέρ των δικών της συμφερόντων. Αυτό είναι ανοησία παρά την αναμφισβήτητα ισχυρή επιρροή της γερμανικής κυβέρνησης. (…) Αν οι εξελίξεις στην Ευρώπη ρυθμίζονταν πραγματικά από τις επιθυμίες της Γερμανίας, τότε δεν θα είχαμε καταλήξει ποτέ σε αυτό το πρόγραμμα». Ο γερμανός σχολιαστής διαπιστώνει ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι συνιστούν υλοποίηση της υπόσχεσής του ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να σώσει το ευρώ. «Ας ελπίσουμε ότι και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα αισθάνεται ότι δεσμεύεται από τις προηγούμενες συμφωνίες», υπογραμμίζει το σχόλιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.