«Έχουμε πλέον ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπου τα τηλεοπτικά κανάλια είναι νόμιμα, έχουν άδεια, έχουν ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας και αποδίδουν στο ελληνικό δημόσιο, στον ελληνικό λαό, για την άδεια λειτουργίας τους, συγκεκριμένα ποσά που προέκυψαν από μια διαφανέστατη και καθαρή διαγωνιστική διαδικασία» δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.O κ.Σπίρτζης χαρακτήρισε τη δημοπρασία των τηλεοπτικών καναλιών ως επιτυχία κυρίως του πρωθυπουργού και τόνισε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει στο δρόμο καθώς εκτιμά ότι «οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών».
Ερ.: Κύριε υπουργέ, ισχύει ότι τα 246 εκατομμύρια θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στους συνταξιούχους στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ;
Απ.: «Θα κάνετε λίγη υπομονή εωσότου να κάνει ο πρωθυπουργός τις ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη για το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα»
Ερ: Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το ύψος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν;
Απ: «Η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς περιμέναμε τέτοιο μεγάλο ποσό, αθροιστικά, για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Περιμέναμε αρκετά χρήματα, αλλά ξεπεράστηκε η προσδοκία του τελικού ποσού κι αυτό δείχνει τι έχανε τόσα χρόνια το ελληνικό δημόσιο το τι επιβάρυνε περισσότερο τους πολίτες, η μη εφαρμογή των νόμων, το να έχουμε μία διαγωνιστική καθαρή διαδικασία για όσους είχαν τηλεοπτικούς σταθμούς και μάλλον θα πρέπει να απολογηθούν οι προηγούμενες κυβερνήσεις γι’ αυτό. Να έχουν μία σύγκριση τι έδωσε κάθε επιχείρηση για να πάρει την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού και τι αποτέλεσμα είχε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες με μια διαγωνιζόμενη εταιρία, με μία εταιρία που έλαβε έναντι 18 εκατομμυρίων»
Ερ: Λέτε για την Digea;
Απ: «Λέω για την Digea για όλο το τηλεοπτικό φάσμα, για τα τηλεοπτικά κανάλια και όλο το τηλεοπτικό φάσμα για τα περιφερειακά κανάλια. Επομένως μπορεί κανείς με ασφάλεια να βγάλει τα συμπεράσματά του πώς χειρίζονταν κάποιοι το δημόσιο πλούτο, τη δημόσια περιουσία και τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και πως χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση το δημόσιο πλούτο τις αδειοδοτήσεις και τη διαγωνιστική διαδικασία».
Ερ: Μια και μιλάμε τώρα για την Digea, έχει πει η κ. Γεροβασίλη, έχει πει η κυβέρνηση,με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι σε 90 ημέρες τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν σήμερα δεν θα αναμεταδίδονται από την Digea. Αν η Digea δεν συμμορφωθεί τι θα κάνει η κυβέρνηση;
Απ.: «Δεν πιστεύω ότι η Digea δεν θα συμμορφωθεί. Όποιος δεν συμμορφώνεται με το νόμο, είτε είναι εταιρία, είτε είναι πρόσωπο, είτε δημόσιος λειτουργός τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας θα αναλάβουν τα δικά τους καθήκοντα προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος».
Ερ: Άρα μου λέτε ότι στην περίπτωση αυτή θα επέμβει η δικαιοσύνη;
Απ: «Θα επέμβουν όσα όργανα χρειαστεί να επέμβουν από την πλευρά της πολιτείας».
Ερ: Οι επιχειρηματίες, οι όμιλοι που σήμερα πήραν τηλεοπτικές άδειες, από εδώ και πέρα προχωράνε κανονικά, είναι μόνιμοι;
Απ: «0χι είναι προσωρινοί. Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους απαραίτητους ελέγχους. Αυτά είναι ορισμένα και στο νόμο και στην προκήρυξη του διαγωνισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες και από τις επιτροπές που διεξάγουν τους ελέγχους και το διαγωνισμό και μετά την ολοκλήρωσή του θα έχουμε όσους νόμιμα πλέον θα έχουν τη νόμιμη και στην επόμενη δεκαετία την άδεια λειτουργία τους».
Ερ: Κύριε Σπίρτζη πολλοί συνάδελφοί μας από τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, δηλαδή οι εργαζόμενοι του Alpha και του STAR στη συνέχεια και αυτοί του MEGA και του Ε που κόπηκαν, δεν μπήκαν καν στον διαγωνισμό έχουν αισθανθεί ένα σοκ. Είναι στον αέρα δεν ξέρουν τι θα γίνει. Τι λέει η κυβέρνηση γι’ αυτό το πράγμα; Είναι μία αριστερή κυβέρνηση.
Απ: «Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας, αυτά που προβλέπονται στο νόμο και ως ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων, αλλά και κυρίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το τηλεοπτικό πρόγραμμα κάθε σταθμού. Αυτά που προβλέπονται είναι τέτοια που υπερκαλύπτουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων, θα εργαστούν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι, πιστεύω ότι οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών. Άλλωστε αυτό το είχαμε πει και το είχαμε προβλέψει και πολύ νωρίτερα όταν έμπαινε αυτό το θέμα και όταν κάποιοι μας κατηγορούσαν γιατί βάζουμε ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και προσέφευγαν εναντίον και της πολιτικής απόφασης.Θα ήταν καλό όμως σήμερα κάποιοι να απολογηθούν. Κάποιοι να απολογηθούν όταν κατηγορούσαν και στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας την κυβέρνηση για έναν ‘διαγωνισμό ο οποίος δεν ήταν διαφανής’ και θα ήταν καλό και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα τον ακυρώσει αυτό τον διαγωνισμό, έστω και σήμερα να ανακαλέσει. Ιδιαίτερα τις ημέρες που διεξάγεται η διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό δείχνει πολλά σε όλους μας και στους πολίτες».
Ερ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει γρήγορα θεματικές άδειες για να καλυφθεί το πρόβλημα στους 1.500 εργαζόμενους που θα μείνουν στον δρόμο; Και πόσο γρήγορα;
Απ: «Δεν νομίζω ότι 1.500 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο και δεν θα μείνουν επειδή θα υπάρχουν θεματικές άδειες. Θεωρώ ότι με τις υπάρχουσες άδειες θα υπερκαλυφθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας».
Ερ: Όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν επέστρεφε από την Κίνα και ο κ. Σκουρλέτης πολύ πρόσφατα και ο κ. Κρέτσος χθες, αν δεν κάνω λάθος, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο και πέμπτης άδειας πανελλαδικής εμβέλειας. Εσείς πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το δει;
Απ: «Η κυβέρνηση έχει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα περιφερειακά κανάλια και στη συνέχεια θα δούμε σε σχέση και με τις διαθέσιμες συχνότητες που θα υπάρχουν στο μέλλον, γιατί ένα μέρος των τηλεοπτικών συχνοτήτων, όπως γνωρίζετε, πρέπει να πάει σε άλλες υπηρεσίες, για παράδειγμα μέσω διαδικτύου.Θα δούμε τι τεχνικά περιθώρια έχουμε και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε έναν σύγχρονο σχεδιασμό για το τηλεοπτικό τοπίο».
Ερ: Κατηγορηθήκατε από αρκετές πλευρές όλο αυτό το διάστημα. Θα το πω διαφορετικά. Ένας από τους επιχειρηματίες που πήρε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας- και μάλιστα και τη δεύτερη- έχει οικογενειακή σχέση μαζί σας, προφανώς δεν είναι ότι ευνοήθηκε.Πώς σχολιάζετε;
Απ: « Για αυτούς που μας κατηγορούσαν για όλα αυτά, για αυτούς που ρίχνουν λάσπη είναι μάλλον η μέρα της αυτοκριτικής τους. Σε σχέση και με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Κάνουμε τη δουλειά μας, μιλάνε οι πράξεις και τα έργα μας, η κυβέρνηση προχωράει όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα έργα, αυτό κάνουμε και θα αξιολογηθούμε από τον ελληνικό λαό».