Quantcast
Sputnik: Η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφική - enikonomia.gr
share

Sputnik: Η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφική

δημοσιεύτηκε:

Η υπονόμευση του ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμά, τη δραχμή, θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, δεδομένου ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα εξαφανίσει τις αποταμιεύσεις του κόσμου υποστηρίζει το Ρωσικό ενημερωτικό Sputnik.

Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται σε μια νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ICM Research αποκλειστικά για το Σπούτνικ και η οποία αποκαλύπτει ότι το 24% των Ελλήνων θα προτιμούσε να επιστρέψει στη χρήση της δραχμής, ενώ το 58% λένε ότι θα προτιμούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ευρώ.

«Η βραχυπρόθεσμές έως μεσοπρόθεσμες συνέπειες για την Ελλάδα από μια επιστροφή στη δραχμή θα είναι το λιγότερο καταστροφικές. Κανείς δεν θα ήθελε συναλλαγές με ένα τέτοιο νόμισμα και η μαύρη αγορά θα ενέκυπτε στην Ελλάδα» υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, Kevin Featherstone, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με Featherstone, μια τέτοια κίνηση θα κάνει τους φτωχούς ακόμη φτωχότερους και θα οδηγήσει τη μεσαία τάξη να χάσει τις «περισσότερες» πηγές εισοδημάτων και  αποταμιεύσεων. Όλα αυτά θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε κοινωνική αναταραχή. «Αναμένουμε την αστυνομία και το στρατό έξω από τις τράπεζες, καθώς οι άνθρωποι θα κυριευτούν από πανικό, υποστρίζει ο « Featherstone.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, Arsaell Valfells, έχει την ίδια άποψη όσον αφορά τις προοπτικές να επιστροφής στη δραχμή «Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα [στην Ελλάδα] και απενεργοποιήσει την πρόσβαση της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι Έλληνες το καταλαβαίνουν αυτό,» καταλήγει ο Valfells.

Εν τω μεταξύ ο Δανός αναπληρωτής ευρωβουλευτή , Lave Κ Broch, επισημαίνει ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει εύκολος τρόπος εξόδου από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση – και ως εκ τούτου η επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την  ανταγωνιστικότητα της χώρας μακροπρόθεσμα. «Μένοντας στη ζώνη του ευρώ θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα, όπως το βλέπω εγώ. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και είναι πολύ δύσκολη, η παραμονή στο ευρώ . Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αν έχει η χώρα δικό της νόμισμα και είναι πολύ καλύτερα να τον δούμε από δημοκρατική άποψη,» υπογράμμισε ο Broch στο Σπούτνικ. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.