Quantcast
Στα 13 δισ. ευρώ αναμένεται ο τζίρος από τη χρήση πλαστικού χρήματος το 2016 - enikonomia.gr
share

Στα 13 δισ. ευρώ αναμένεται ο τζίρος από τη χρήση πλαστικού χρήματος το 2016

δημοσιεύτηκε:

Η χρήση πλαστικού χρήματος για τις συναλλαγές των Ελλήνων κερδίζει ακόμα περισσότερο έδαφος.

Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών η αγορά των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών φέτος αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 40% με τον τζίρο να φθάνει τα 13 δισ. ευρώ, από 9,2 δισ ευρώ το 2015.

Όπως γράφει η «Καθημερινή» αν και ο ρυθμός αύξησης είναι μικρότερος από τον υπερδιπλασιασμό του τζίρου που είχε παρατηρηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τράπεζες αξιολογούν την εξέλιξη αυτή ως εξαιρετικά θετική, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, από τα 13 δισ. ευρώ του τζίρου που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2016, το 60% περίπου θα είναι μέσω χρεωστικών καρτών, τάση που σηματοδοτεί επίσης τη στροφή υπέρ μιας πιο ορθολογικής χρήσης του πλαστικού χρήματος, που δεν συνοδεύεται με την πιθανή έκθεση των νοικοκυριών σε πίστωση.

Την ίδια στιγμή τα τερματικά που υπάρχουν στην αγορά υπολογίζονται σε 220.000 και, παρά την άνοδο της ζήτησης που προκάλεσε η επιβολή των capital controls, μόλις και μετά βίας καλύπτουν τη μισή αγορά των εμπορικών καταστημάτων.

Αντίθετα σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, σχεδόν καθολική είναι πλέον –μετά τα capital controls– η ύπαρξη χρεωστικών καρτών, που στα τέλη του 2015 έφτασαν τα 10,7 εκατ., καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. Στον αντίποδα είναι η εξέλιξη των πιστωτικών καρτών, που υπό το βάρος των υψηλών επισφαλειών που συγκέντρωσε ο κλάδος κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και εξαιτίας του περιορισμού του αριθμού των τραπεζών στη χώρα, συρρικνώθηκαν περαιτέρω το 2015 και έπεσαν στα 2,5 εκατ., από 3,1 εκατ. το 2014 και 6 εκατ. το 2009.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.