Quantcast
Στα 586 ευρώ ο μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών - enikonomia.gr
share

Στα 586 ευρώ ο μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Στην κατάργηση της μισθολογικής διαφοροποίησης για τους νέους έως 25 ετών αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης με σχέδιο νόμου προωθεί η καταβολή 586 ευρώ από 511 ευρώ που είναι σήμερα για όλους νέους κάτω από 25 ετών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου όπως επισημαίνει η κυβέρνηση να μην υπάρχει διαχωρισμός σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζόμενων.

Κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να εξειδικεύσει το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει εντός του 2015, εφόσον θα είναι έτοιμες και οι νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να συνδυαστεί με  φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση, περιμένουν όμως την εξειδίκευση των προτάσεων, προκειμένου να διαμορφώσουν τις τελικές τους απόψεις.

Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αντέδρασε έντονα στο ενδεχόμενο αύξησης των κατώτατων μισθών,  υποστηρίζοντας ότι η χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού «στοίχισε» το τελευταίο δίμηνο,  40.113 θέσεις εργασίας στη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας παραμένουν ενεργές μόλις 18 κλαδικές συμβάσεις, ενώ τέσσερις συμβάσεις διανύουν την περίοδο τρίμηνης παράτασης (μετενέργεια).

Σε αυτές, δεν συγκαταλέγεται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, η οποία επίσης βρίσκεται στη διαδικασία της μετενέργειας, χωρίς όμως να προβλέπει ύψος μισθών, αφού ο κατώτατος μισθός έχει επιβληθεί με νόμο.

Να σημειωθεί εδώ, ότι το 2008, σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτονταν από 161 ομοιοεπαγγελματικές ή κλαδικές συμβάσεις, ενώ  πλέον, εκτιμάται ότι οι 18 συμβάσεις εν ισχύ καλύπτουν το πολύ, το 15% του συνόλου των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, εντός του 2014 υπογράφησαν 288 επιχειρησιακές συμβάσεις, 150 εξ αυτών μεταξύ της επιχείρησης και του οικείου σωματείου και 138 με ενώσεις προσώπων. Από το σύνολο των επιχειρησιακών συμβάσεων, στις 190 οι αμοιβές διατηρήθηκαν σταθερές, σε 67 υπήρξε νέα μείωση μισθών, ενώ σε 31 υπήρξε έστω μικρή, αύξηση.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, από τα τέλη του 2011 έως το τέλος  2014 υπεγράφησαν συνολικά 1.540 επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μείωση αποδοχών από 10% έως 50%.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.