Quantcast
Στα 838 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ - enikonomia.gr
share

Στα 838 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ

δημοσιεύτηκε:

Στα 838.418.540,53 ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Πρόκειται για οφειλές από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ  μέχρι 30.9.2014 και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ποσό 310 εκατ. ευρώ που αφορά στο αναλογούν rebate & claw back (σ.σ. “αφαίρεση ποσών επιστροφής” και “μηχανισμός αυτόματων επιστροφών”, αντίστοιχα) Α΄ εξαμήνου και το οποίο δεν έχει μέχρι σήμερα συμψηφιστεί.

Aότα 838 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, τα 26,3 εκατ. ευρώ είναι προς συμβεβλημένους γιατρούς, τα 167 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά, τα 23,5 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες, τα 26,3 εκατ. ευρώ προς ΜΤΝ- ΜΧΑ (Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης-Μονάδες Τεχνητού Νεφρού), τα 395,6 εκατ. ευρώ προς φαρμακευτικές εταιρείες, τα 106,3 εκατ. ευρώ προς ιδιωτικές κλινικές, τα 24,2 εκατ. ευρώ προς κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, τα 36 εκατ. ευρώ είναι προς ψυχιατρικές κλινικές και τα 32,7 εκατ. ευρώ προς φορείς υποστήριξης αναπηρίας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι ο Οργανισμός αποπληρώνει τις δαπάνες του με «πρόχειρο λογιστικό έλεγχο» στο 90% της αιτούμενης δαπάνης.

Ως εκ τούτου, στο παραπάνω συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ποσό του 10% το οποίο θα αποδοθεί ύστερα από τελικό έλεγχο και τελική εκκαθάριση.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων του Οργανισμού έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, δράσεων και πρωτοβουλιών, αναφέρει ο κ. Βορίδης και παραθέτει στοιχεία για την τρέχουσα εικόνα των πληρωμών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.