Quantcast
Στα... κάγκελα οι φύλακες του μετρό Θεσσαλονίκης – Δύο μήνες απλήρωτοι, δεν πήραν ούτε δώρο Χριστουγέννων - enikonomia.gr
share

Στα… κάγκελα οι φύλακες του μετρό Θεσσαλονίκης – Δύο μήνες απλήρωτοι, δεν πήραν ούτε δώρο Χριστουγέννων

δημοσιεύτηκε:

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη φύλαξη του μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και δύο μήνες σύμφωνα με καταγγελίες δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους, ούτε το δώρο Χριστουγέννων και κάποιες υπερωρίες, από ιδιωτική εταιρεία που τα τελευταία εννέα χρόνια είχε σύμβαση για τη φύλαξη των εργοταξίων.

Η σύμβαση του εργολάβου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ μετά θα αναλάβει άλλη εταιρεία, με τους 80 και πλέον εργαζομένους της φύλαξης να βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και για το αν θα κρατήσουν τις δουλειές τους και για το πότε θα πληρωθούν. Πολλοί εξ αυτών προχώρησαν σε ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ κάποιοι σκοπεύουν να κινηθούν νομικά.

«Εδώ και ημέρες μάς λένε ότι θα πληρωθούμε αύριο. Από σήμερα σε αύριο πηγαίνουμε. Εδώ και εβδομάδες συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνει. Μας άφησαν στην τύχη μας, ο καθένας να κάνει ό, τι θέλει. Μας έδωσαν μια ανακοίνωση από την εταιρεία στις 23/12 που ζητούν συγγνώμη, λένε πως σας εγγυώμαστε ότι όλες οι απολαβές σας θα καταβληθούν στο ακέραιο και πως έπειτα από εννέα χρόνια υπηρεσιών στο έργο του μετρό αποχωρούμε και θα παραδοθεί σε νέα εταιρεία στις 31/12», αναφέρει στο ThessToday.gr εργαζόμενος στη φύλαξη του μετρό.

Προσθέτει πως τα προβλήματα δεν ξεκίνησαν αυτό το διάστημα και πως συχνά υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Όπως υπογραμμίζει: «Πάντα πληρωνόμασταν με καθυστέρηση και αβεβαιότητα για το σήμερα ή το αύριο. Οι πληρωμές δεν ήταν τακτικές. Μπορεί να πήγαιναν δύο εβδομάδες και παραπάνω. Για παράδειγμα τον μήνα Σεπτέμβριο περιμέναμε να τον πληρωθούμε τέλη Οκτωβρίου».

Πρόεδρος εργαζομένων μετρό: Τι Χριστούγεννα έκαναν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς δώρο και δύο μήνες πίσω στις πληρωμές τους;

Ο εργολάβος από την πλευρά του αναφέρει ότι δεν έχει λάβει τα χρήματά του από την κοινοπραξία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του μετρό Θεσσαλονίκης στην κατασκευή, Θωμά Μιχαλόπουλο.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος στο ThessToday.gr: «Είμαστε σε επαφή με την κοινοπραξία, την Αττικό Μετρό και το εργατικό κέντρο για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Είμαστε κοντά στους εργαζόμενους. Μέχρι να τελειώσει το έργο ελπίζουμε να μην έχουμε παρόμοια προβλήματα. Ο εργολάβος από την πλευρά του λέει ότι είναι απλήρωτος από την κοινοπραξία γι’ αυτό και δεν πληρώνει τους εργαζόμενους. Πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να ενεργοποιηθούν και να κάνουν αυτό που πρέπει για να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα. Όπως και η Αττικό Μετρό πρέπει να ελέγχει τι γίνεται στο έργο. Δε γίνεται να είναι ξέφραγο αμπέλι. Πρέπει να βλέπει ποιοι πληρώνουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα εταιρεία έχει προσεγγίσει εργαζόμενους ώστε να τους απορροφήσει, ωστόσο κάποιοι φύλακες μετά τα Χριστούγεννα θα μείνουν άνεργοι. Όπως αναφέρει: «Φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή και ζητάμε αξιοπρέπεια στη δουλειά μας και αξιοπρέπεια στους μισθούς μας. Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο να δουλεύει στα 30 μέτρα κάτω απ’ τη γη και να έχει στο μυαλό του ότι είναι απλήρωτος και ότι δε μπορεί να πληρώσει το ρεύμα ή να ταΐσει τα παιδιά του. Ή όπως έγινε με τους σεκιουριτάδες που είναι χαμηλόμισθοι και δεν πήραν το δώρο ακόμα, οπότε κάποιες υποχρεώσεις προς την οικογένειά τους έχουν μείνει πίσω. Τι Χριστούγεννα έκαναν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς δώρο Χριστουγέννων και δύο μήνες πίσω στις πληρωμές τους;».

Πρόεδρος ΕΚΘ: Όταν κάποιος αναλαμβάνει μια εργολαβία πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους

Για μία κατάσταση κατακριτέα εν μέσω μάλιστα της ακρίβειας και του ραγδαίου κύματος της ενεργειακής κρίσης κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

«Όταν κάποιος αναλαμβάνει μια εργολαβία πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους. Σε αυτόν παρέχουν υπηρεσίες. Όταν κάποιος μπαίνει σε έναν διαγωνισμό πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους ασχέτως αν πληρώνεται από τον Άκτωρα. Αν θέλει να κινηθεί νομικά για να πάρει τα ωφελούμενά του, καλώς να κάνει. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν για αυτό που εργάστηκαν», δηλώνει και προσθέτει πως «είναι μέρες γιορτών, η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, οι λογαριασμοί του ρεύματος και της θέρμανσης τρέχουν και είναι μια πολύ δύσκολη εποχή. Τέτοιες μέρες δε μπορούσαν να μείνουν απλήρωτοι οι άνθρωποι».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.