Quantcast
Σταθάκης: Αυτή είναι η στρατηγική μας για τους υδρογονάνθρακες - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Αυτή είναι η στρατηγική μας για τους υδρογονάνθρακες

δημοσιεύτηκε:

Τη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 2ο διεθνές συνέδριο Πετρελαίου που διοργανώνει το Σωματείο εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Στόχος, όπως είπε, είναι να διευκολυνθεί το ελληνικό και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που θα λαμβάνουν υπόψη τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και θα περιορίζουν το χρόνο μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υπογραφής των συμβάσεων.

Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει ακόμη, τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών και την επανεπεξεργασία παλαιότερων με στόχο επίσης την προσέλκυση επενδυτών, καθώς και τη σταδιακή προκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμη ότι θα προχωρήσει θεσμική θωράκιση και αποσαφήνιση του θεσμικού ρόλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία των ΕΛΠΕ στον τομέα τονίζοντας ότι το διεθνές κύρος του ομίλου διευκόλυνε την διαδικασία. Αναφερόμενος εξάλλου στην κοινή πρόταση που υπέβαλε η εταιρεία με την Exxon Mobil και την Total για έρευνες στον ελληνικό χώρο, είπε ότι η θαλάσσια περιοχή ενδιαφέροντος νοτιοδυτικά της Κρήτης περιλαμβάνει τόσο τμήματα που είχαν προκηρυχθεί παλαιότερα όσο και νέες περιοχές.

Την ικανοποίησή του για την πρόταση της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ, Exxon Mobil και Total , εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ωστόσο ότι “δυστυχώς αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας καθώς η Ελλάδα έχει πέσει σε χαμηλό 20ετιας όσον αφορά τις επενδύσεις”. Τάχθηκε υπέρ της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για θαλάσσιες περιοχές προκειμένου να αξιοποιηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την περιοχή που προκάλεσαν οι ανακαλύψεις σε Κύπρο και Αίγυπτο ενώ άσκησε κριτική για μείωση των ελέγχων για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα των ερευνών και διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ ζήτησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος άσκησε επίσης κριτική για την καθυστέρηση της επένδυσης για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης και δήλωσε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αλλαγή του νόμου που προβλέπει ότι τα μελλοντικά έσοδα από τον τομέα θα διοχετεύονται στην στήριξη του ασφαλιστικού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εκτίμησε ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, “όσο μεγάλες κι αν είναι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την εργολαβία” και πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία δεν γίνει νομιμόφρων χώρα “όλα αυτά θα παραμείνουν όνειρα”.

Η Ελλάδα έχει αναξιοποίητες ενεργειακές πηγές και δυναμικό υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης, το ερώτημα είναι αν θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι μια χούφτα όμιλοι θα κερδίσουν την μερίδα του λέοντος.

Για το ερευνητικό ενδιαφέρον νοτιοδυτικά της Κρήτης, τόνισε ότι προχωρά χωρίς να έχει γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης και επιχειρεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αναφέρει το ΑΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.