Quantcast
Γενική Γραμματεία Διαφθοράς: Στον εισαγγελέα καταγγελίες για δωροδοκίες από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό - enikonomia.gr
share

Γενική Γραμματεία Διαφθοράς: Στον εισαγγελέα καταγγελίες για δωροδοκίες από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό

δημοσιεύτηκε:

Καταγγελίες για περιπτώσεις δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών από ελληνικές επιχειρήσεις και Έλληνες πολίτες, που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία, συλλέγει το υπουργείο Δικαιοσύνης από τις ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό και τα πρώτα ευρήματα έχουν αποσταλλεί ήδη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Μιλώντας σε ημερίδα, με θέμα ‘’Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον-Σκέψεις και Προβληματισμοί’’, ο γενικός γραμματέας για την Καπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, είπε ότι η κυβέρνηση, συμμορφούμενη με σχετικές συστάσεις του ΟΟΣΑ, συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας έντυπο, με το οποίο ζητά να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας που έπεσαν στην αντίληψή τους την τελευταία πενταετία και αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν αντίστοιχα όλα τα γραφεία εξωτερικού, καθώς και στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.
“Έχει αποσταλεί ήδη το πρώτο πακέτο στην Εισαγγελέα Διαφθοράς και βρισκόμαστε μπροστά δε μία κατάσταση που μπορεί να μας προκαλέσει και έκπληξη, αλλά το μήνυμα είναι ότι τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται πλέον αποδεκτά” είπε ο γενικός γραμματέας.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο κ. Drago Kos, Πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία, επεσήμανε τη δέσμευση του Οργανισμού να βελτιωθεί η χρησιμότητα των κατευθύνσεων της ομάδας που προΐσταται στο ζήτημα της εταιρικής ευθύνης, να αναλυθούν οι αιτίες που οδηγούν σε αθωωτικές αποφάσεις καθώς και σε διακοπές των προδικαστικών διαδικασιών σε περιπτώσεις δωροδοκίας, αλλά και η αποτελεσματικότητα της διεθνούς συνεργασίας, με στόχο την εξασφάλιση ίσων όρων σε κάθε επίπεδο.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις τόσο στο επίπεδο των κρατών όσο και σε εκείνο της δράσης των εταιρειών, σημειώνοντας ότι ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τέσσερα σημαντικά βήματα: προχωρά στην υιοθέτηση για πρώτη φορά ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος για τις δημόσιες συμβάσεις και τις δημόσιες προμήθειες, καθιερώνει σύστημα «Τυφλής Αξιολόγησης» στο ΕΣΠΑ, νομοθετεί έναν νέο Αναπτυξιακό Νόμο χωρίς «γρηγορόσημα» και προωθεί την κατάρτιση ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι «η διαφθορά δεν μπορεί να μειωθεί αν δεν το απαιτήσει η ίδια η κοινωνία. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να δοθεί η σημαντικότερη μάχη. Για να τελειώσει η κουλτούρα της ανοχής και ο εθισμός στη διαφθορά, ως μια αυτονόητη κατάσταση. Πρέπει όλοι, ως πολίτες, να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει «ελαφρά» και «βαριά» διαφθορά, δεν υπάρχει δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη διαφθορά. Πρέπει να ξεπεράσουμε επιτέλους τη στείρα και καταστροφική λογική των συμψηφισμών, που απλώς οδηγούν στη διαιώνιση κάθε προβλήματος».

Η κυρία Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR HELLAS (Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), στην εισήγηση της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Οικουμενικό Σύμφωνο και δη στη 10η Αρχή, σε σχέση με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, τονίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιτίθενται σε κάθε μορφής διαφθορά, συμπεριλαμβανομένου του εκβιασμού και της δωροδοκίας».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος της ‘’Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος’’, ανέφερε στο χαιρετισμό του την πεποίθηση του ότι «στη μάχη κατά της διαφθοράς ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Η δέσμευση των ηγετών και η θέσπιση εσωτερικών διαδικασιών που ρυθμίζουν όχι μόνο τη λειτουργία της εταιρίας αλλά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, διασφαλίζοντας ότι οι σχέσεις της εταιρίας με εργαζόμενους, πελάτες, προμηθευτές, τοπικές κοινωνίες, διέπονται από διαφάνεια και συμβάλλουν ουσιαστικά στον περιορισμό της διαφθοράς».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.