Quantcast
Σταθάκης: Πλήρως προστατευμένη η πρώτη κατοικία - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Πλήρως προστατευμένη η πρώτη κατοικία

δημοσιεύτηκε:

Ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε με το “νόμο Σταθάκη” δεν προστατεύει μόνο σε σχέση με τις τράπεζες -για τα στεγαστικά δάνεια- αλλά προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όταν η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε ζήτημα σχετικά με τις κατασχέσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο.

“Η Βουλή έχει ψηφίσει το Ν. 4354/2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος νόμος ισχύει μέχρι 31.12.2018. Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, είναι πολύ σαφής. Σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, ο νόμος Σταθάκη έχει τρεις καινοτομίες. Δεν προστατεύει μόνο από τα στεγαστικά δάνεια. Προστατεύει και από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς το υπερχρεωμένο νοικοκυριό πηγαίνει στο δικαστήριο για να προστατευτεί, εφόσον δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, για όλες τις κατηγορίες χρεών. Παράλληλα στον νόμο Κατσέλη δεν είχαν υπαχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο νόμο υπάγονται και οι πρώην εμπόροι που έχουν χάσει την πτωχευτική ιδιότητα. Επίσης το νοικοκυριό που έχει εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ έχει πλήρη και καθολική προστασία”, είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Είχε προηγηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έθεσε θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις κατασχέσεις. “Δεν ξέρω αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα με τις κατασχέσεις. Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με κατασχέσεις άνω των 500 ευρώ, δηλαδή ότι για 500 ευρώ μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε κατάσχεση, είναι κάτι τερατώδες. Μπορεί στον ίδιο δανειολήπτη να πέσουν τρεις κατασχέσεις και για χρέος στην εφορία, και για χρέος στα ταμεία και για δάνειο σε τράπεζα”, είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι το κράτος προχωράει σήμερα σε πλειστηριασμούς με μηδενική προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας. “Αυτή είναι η πραγματικότητα και το κάνετε εσείς και πανηγυρίζετε. Διότι έχω δει βουλευτές να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα αλλά να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα και να πανηγυρίζουν, πρώτη φορά το βλέπω”, είπε η κ. Μπακογιάννη.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: “Το νόμο Σταθάκη τον ξέρετε, κ. Σταθάκη. Την πραγματικότητα την ξέρετε όμως κ. Σταθάκη; Διότι σήμερα που μιλάμε υπάρχουν σπίτια πρώτης κατοικίας που εκπλειστηριάζονται”, είπε η κ. Μπακογιάννη.

“Ας φέρετε μια πρώτη κατοικία που να πλειστηριάζεται. Σας προκαλώ”, απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης. “Αφήνω τα γενικόλογα σχόλια και περιμένω κάτι συγκεκριμένο. Φέρτε στοιχεία για μια πρώτη κατοικία, με τις προϋποθέσεις του νόμου, να έχει πλειστηριαστεί. Αυτές που αναφέρεστε και δημιουργείτε σύγχυση είναι με ιδιώτη κατά ιδιώτη. Ούτε στις τράπεζες εμπίπτει, ούτε στα χρέη στο Δημόσιο, ούτε τίποτε από αυτά. Ιδιώτες κατά ιδιωτών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Σας προκαλώ για τελευταία φορά και φέρτε μια κατοικία που, ενώ προστατεύεται από το νόμο, εκπλειστηριάζεται”, είπε ο Γ. Σταθάκης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι, ενώ η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για χρέη στο Δημόσιο, δεν έχει απαντήσει ικανοποιητικά τι θα γίνει εφόσον ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων δεν είναι ίδιος με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν προβλέπει ρητά την προστασία της. Επίσης είπε ότι υπάρχει ζήτημα από ποια τιμή ξεκινάει η πλειστηριασμός και ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας για μετά την 31.12.2018 και αν έχει αποτελέσει αυτό αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

“Ο κ. Θεοχαρόπουλος τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 31.12.2018”, είπε ο Γ. Σταθάκης και προσέθεσε ότι η πρώτη κατοικία δεν απειλείται ούτε από τράπεζες ούτε από το Δημόσιο, ακόμη και αν το Δημόσιο στείλει κατασχετήριο είτε όχι για 500 ή για 1.000 ή για 2.000 ευρώ, εφόσον εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου. “Μας λέτε τι θα κάνουμε στις 31.12.2018. Εμείς δηλώνουμε ότι το σύστημα είναι πλήρως προστατευμένο. Το τι θα κάνουμε τότε, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη και εφαρμόζει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλες τις κατηγορίες των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ”, είπε ο κ. Σταθάκης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κόβει σήμερα το επίδομα των πολυτέκνων. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να στηρίξουν την πολύτεκνη οικογένεια. Δεν το έκαναν για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί δεν μπορεί να καταλήξει αυτή η χώρα να μείνει κάποτε με 6.000.000. Κόβετε το επίδομα των πολυτέκνων. Δηλώνετε δηλαδή ότι σε έναν πολύτεκνο με 4 παιδιά, με 22.90 ευρώ το χρόνο, θα του κόψετε το επίδομα από 3.280 και θα το πάτε στα 1.016 ευρώ. Όταν έχεις 4 παιδιά και περιμένουν να ζήσουν με αυτή τη στήριξη, κάτι δεν πάει καθόλου καλά”, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στην ουσία καταργεί τη δημογραφική πολιτική.

Η κ. Μπακογιάννη απευθύνθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. “Άκουσα την ομιλία της κ. Φωτίου που οργίλη απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Αλήθεια είναι αυτό. Εγώ θα κάνω λοιπόν πρόταση στην κ. Φωτίου. Εμείς θα ψηφίσουμε τη διάταξη η οποία αυξάνει τα επιδόματα στο ένα και στα δύο παιδιά και εσείς αντί να πείτε θα, θα έρθετε να νομοθετήσετε τώρα εδώ στο νομοσχέδιο, τα χρήματα για τους πολύτεκνους. Θα τα δώσετε τώρα και όχι με ‘θα’ κυρία Φωτίου, διότι τώρα τα κόβετε όπως κόβατε και το ΕΚΑΣ και τελικώς ακόμη οι συνταξιούχοι περιμένουν να δουν τι θα πάρουν”, είπε η κ. Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθιερώνει ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα καζίνο. “Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι τα φορολογικά κίνητρα για τον τζόγο”, είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι “ποτέ άλλοτε δεν ήρθε νομοσχέδιο που οι μόνοι κερδισμένοι να είναι οι καζινάδες”.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.