Quantcast
ΣτΕ: «Φρένο» σε νέες μειώσεις στις συντάξεις - enikonomia.gr
share

ΣτΕ: «Φρένο» σε νέες μειώσεις στις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

«Φρένο» σε νέες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, βάζει απόφαση του ΣτΕ που αναφέρεται στη συνταγματική υποχρέωση του κράτους για επαρκή χρηματοδότηση του όλου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (κύριων και επικουρικών) αλλά και την υποχρέωση επαναφοράς των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τον Ν. 4093/12.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς το  ετήσιο κόστος  για τον κρατικό προυπολογισμό ,σε ενδεχόμενη επιστροφή τους,θα ήταν άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό που ισοδυναμεί με περίπου 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων μέσω του νέου ασφαλιστικού ,προκειμένου να προσπεράσει,το συγκεκριμένο σκόπελο. 

Pροχωρώντας σε ερμηνεία σωρείας συνταγματικών και διεθνών κανόνων, εμμέσως πλην σαφώς «χτυπά καμπανάκι» για τυχόν νέες περικοπές συντάξεων, καθώς ναι μεν επιτρέπονται μειώσεις σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά όχι απεριόριστα, γιατί δεν μπορούν να θίγουν την αξιοπρεπή διαβίωση και το όριο θυσίας των θιγόμενων συνταξιούχων.

Το ΣτΕ υπογραμμίζει ως συνταγματική υποχρέωση την εξασφάλιση στους συνταξιούχους «ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης όσο το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχαν κατακτήσει στη διάρκεια του εργασιακού βίου» και την κρατική μέριμνα για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών φορέων, την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, με προστασία και αξιοποίηση της περιουσίας τους, χάριν και των επερχόμενων γενεών.

Ουσιαστικά παγιώνεται η πρόσφατη νομολογία, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές (των Ν. 4051 και Ν. 4093/12 για σχεδόν όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ειδικών μισθολογίων), καθώς το ΣτΕ θεωρεί αυτονόητη την υποχρεωτική επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.