Quantcast
Στέγαση: Το νέο εργαλείο στεγαστικής πολιτικής και η πορεία του προγράμματος «Σπίτι μου» - enikonomia.gr
share

Στέγαση: Το νέο εργαλείο στεγαστικής πολιτικής και η πορεία του προγράμματος «Σπίτι μου»

δημοσιεύτηκε:

Στα 246,8 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται, μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί για τα δάνεια που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και αφορούν τα προγράμματα στέγασης της κυβέρνησης.

To πρόγραμμα «Σπίτι μου» απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους και στα νέα ζευγάρια 25-39 ετών για την απόκτηση προσιτής στέγης. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, από τις 9.776 ενταγμένες στο πρόγραμμα αιτήσεις έχουν προχωρήσει σε στάδιο σύμβασης οι 3.676, εκ των οποίων 2.542 δάνεια έχουν ήδη εκταμιευθεί, συνολικού ποσού 246,8 εκ. ευρώ.
«Η αξία του προγράμματος έγκειται και στην ταχύτητά του. Είναι η πρώτη φορά σε στεγαστικό πρόγραμμα, όπου με την παρέμβαση του κράτους πραγματοποιήθηκε εκταμίευση δανείου μέσα σε τέσσερις μήνες, δηλαδή σε λιγότερο χρονικό διάστημα από ένα μέσο τραπεζικό στεγαστικό δάνειο», αναφέρει η κ. Ζαχαράκη.

Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους

Σε σχέση με το πρόγραμμα στέγασης και εργασίας για τους αστέγους, το οποίο απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας ή επισφαλούς κοινωνικής στέγης, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρει ότι το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση ενοικίου στους ωφελούμενους για δύο χρόνια, κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευές, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για έναν χρόνο για εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για τη δημιουργία επιχείρησης.
Από τους ωφελούμενους, το 45% είναι ενήλικοι άντρες, το 27% ενήλικες γυναίκες και το 28% ανήλικα άτομα. «Εκτιμώντας τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος, του προσδίδουμε χαρακτήρα μόνιμης πολιτικής, ανανεώνοντας το και την επόμενη διετία και μάλιστα αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του στα 15 εκατ. ευρώ», σημειώνει η κ. Ζαχαράκη.

Κοινωνική αντιπαροχή

Ένα νέο εργαλείο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» που αφορά την ανέγερση κατοικιών με δαπάνες του αναδόχου και εκμίσθωση του ακινήτου σε δικαιούχους με προκαθορισμένα κριτήρια, σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ. «Είναι σημαντικό διότι εδώ θα αξιοποιηθεί και ένα δημόσιο αποθεματικό κατοικιών οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, ενώ θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own)», αναφέρει η Σοφία Ζαχαράκη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.