Quantcast
Στην «κόψη του ξυραφιού» οι διαπραγματεύσεις - enikonomia.gr
share

Στην «κόψη του ξυραφιού» οι διαπραγματεύσεις

δημοσιεύτηκε:

Συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο έχει ο Πρωθυπουργός ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, ενώ παράλληλα έχουν πάρει «φωτιά» οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Κοινή αποδοχή τόσο της κυβέρνησης όσο και των εταίρων είναι πως την Δευτέρα στην σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Επίσης οι θεσμοί πιέζουν για επιπρόσθετα μέτρα καθώς τα όσα έχει προτείνει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά αφήνει δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα «αγκάθια» είναι:

• Νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού

• Το ποσοστό του ενοποιημένου ΦΠΑ και η εξαίρεση ορισμένων προϊόντων.

• Οι αλλαγές σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό. Οι θεσμοί επιμένουν στην σκληρή γραμμή που υπήρχε και στις διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η «Αγορά» αποκαλύπτει το «Σχέδιο συμφωνίας με “έξοδο” ΔΝΤ-ΕΚΤ»

Το πρωτοσέλιδο θέμα της «Αγοράς» στο Star

Στο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ωστόσο κοινοτικός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωνε με νόημα. «Βεβαίως δεν έχουμε λευκό καπνό γιατί κανένα ζήτημα δεν έχει κλείσει και κάποια θέματα δεν έχουν ακόμα συζητηθεί. Αν υπάρξει μια κοινή δήλωση, αυτή θα είναι ανώδυνη. Οι υπουργοί θα καταγράφουν τη δουλειά που έχει γίνει και θα ζητούν παραπάνω δουλειά».

Το Βερολίνο κρατάει χαμηλούς τόνους πριν από την κρίσιμη συνάντηση με την Καγκελαρία να τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Α. Μέρκελ.

 

Με επιφυλάξεις στο Eurogroup ο Σόιμπλε

Ο πρωθυπουργός έχει πάρει την διαπραγμάτευση πάνω του, καθώς όπως υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι πολιτική κάτι που επανέλαβε και στην ομιλία του στην Βουλή.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δύσκολα ή εύκολα θα βρεθεί λύση με τους δανειστές κάτι που τόνισε οΓ. Βαρουφάκης αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογο του.

Πηγή: real.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.