Quantcast
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής - enikonomia.gr
share

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής

δημοσιεύτηκε:

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, 22 και 23 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα από σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί, καθώς το απόγευμα θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει απόψε η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus)* του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο “Το σενάριο που λείπει – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους”. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η διερεύνηση για μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης.

Τις επόμενες δύο μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, όπου σύμφωνα με την ατζέντα που έχει δημοσιοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν στα ζητήματα της μετανάστευσης, ασφάλειας και άμυνας, της απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι και να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στην εκδήλωση της “Προοδευτικής Συμμαχίας” του ΕΚ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, απόψε, 19:30 ώρα Ελλάδας, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, κεντρικές ομιλίες θα απευθύνουν και η Σκα Κέλλερ (συμπρόεδρος) της Ομάδας των Πρασίνων, ο Πολ Μανιέτ (σοσιαλιστής πρόεδρος της Βαλλονίας) και ο Μπενουά Αμόν (σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία). Επιπλέον, παρεμβάσεις στη συζήτηση θα πραγματοποιήσουν και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων: Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές) και Γκάμπι Τσίμερ (Ευρωομάδα της Αριστεράς).

Με αφορμή και τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πέντε σενάρια του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρώπης, ευρωβουλευτές που προέρχονται από τρεις πολιτικές ομάδες, της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ανοίγουν μια συζήτηση σχετικά με «το σενάριο που λείπει» και που μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης. Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο Brussels 44 Center θα δώσει την ευκαιρία σε εξέχοντες Ευρωπαίους αριστερούς και προοδευτικούς πολιτικούς, να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για ένα σχέδιο προοδευτικής αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια είναι η Προοδευτική Συμμαχία

Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) είναι μία κοινή προσπάθεια αρκετών ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (Ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις για μία άλλη Ευρώπη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, με ανάπτυξη και δικαιώματα για όλους και όλες. Έχει έντονη παρουσία στον διάλογο που αναπτύσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς συσπειρώνει ευρωβουλευτές που αντιλαμβάνονται το αίτημα για προοδευτική αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών, ως βασική προϋπόθεση για έξοδο από την οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Στην Εκτελεστική Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας, μεταξύ άλλων, συμμετέχει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.