Quantcast
Στο 50% απογειώθηκε ο κίνδυνος του Grexit - enikonomia.gr
share

Στο 50% απογειώθηκε ο κίνδυνος του Grexit

δημοσιεύτηκε:

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αυξήθηκε στο 50% από το 25% ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα, αναφέρουν οικονομολόγοι της Commerzbank σε note τους στις 16 Φεβρουαρίου, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Οι Christoph Weil και Joerg Kraemer, ανέφεραν ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ βασίζεται στην ισορροπία της απόρριψης μέχρι στιγμής από την Ελλάδα της παράτασης του προγράμματος, και των προεκλογικών υποσχέσεων, που αφήνουν στην χώρα μικρό περιθώριο για συμβιβασμό.

Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με την ΕΕ και εάν ο Αλ. Τσίπρας υποχωρήσει πολύ στις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, ορισμένοι από το κόμμα του θα αρνηθούν να του δώσουν την στήριξή τους.

Η Commerzbank υποστηρίζει ακόμη ότι από την ευρωπαϊκή πλευρά, ο Dijsselbloem έχει δώσει την εντύπωση ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη σε μια μη συμβιβαστική στάση έναντι της Ελλάδας. «Φαίνεται πολύ απίθανο να υποχωρήσει η ευρωζώνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμη ότι εάν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία που της έχει δοθεί από το Eurogroup (μέχρι την Παρασκευή) θα είναι πολύ δύσκολο να έλθει σε συμφωνία στη συνέχεια «και τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας γρήγορα θα εξαντληθούν. Μια χρεοκοπία θα είναι μόνο ζήτημα χρόνου».

Εάν λήξει η παράταση, επισημαίνει η Commerzbank, η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να σταματήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες και η Ελλάδα θα σταματήσει de facto να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης.

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, η ΕΚΤ μπορεί να συνδυάσει την αύξηση του ELA με την απειλή της διακοπής παροχής έκτακτων δανείων, εάν η Ελλάδα δεν βρει έναν συμβιβασμό με το Eurogroup.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.