Quantcast
Στο ΦΕΚ η απόφαση για την επισκευή πληγέντων κτιρίων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική - enikonomia.gr
share

Στο ΦΕΚ η απόφαση για την επισκευή πληγέντων κτιρίων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική

δημοσιεύτηκε:

Οι προθεσμίες και οι διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής για την ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή των πληγέντων κτιρίων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου σε περιοχές της  καθορίστηκαν με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. Η υπουργική απόφαση έχει σταλεί, ήδη, στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Με τη δημοσίευση της απόφασης ξεκινά η υποβολή φακέλων για την αποκατάσταση των κτιρίων, ενώ αναμένεται να υποβληθούν τουλάχιστον 550 αιτήσεις για χορήγηση οικοδομικών αδειών ανέγερσης και 3.500 αιτήσεις για χορήγηση οικοδομικών αδειών επισκευής.

Προβλέπεται, επίσης, η χορήγηση αδειών με σύνταξη μελέτης από μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας και προσδιορίζονται αναλυτικά όλα τα στάδια για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, ανά περίπτωση αποκατάστασης. Οι άδειες επισκευής χορηγούνται από τους κατά τόπους Τομείς Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ενώ οι άδειες ανέγερσης χορηγούνται από τις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, σε όλες τις περιπτώσεις αποκατάστασης, καθορίζεται από τους αρμόδιους ΤΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σημειώνει ότι με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.4579/2018 (Α’ 201) καθορίστηκαν περιορισμοί δόμησης με σκοπό «τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διαδικασίας κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής Μάτι, τη διαμόρφωση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη διατύπωση κινήτρων για την άμεση διάνοιξη οδών εντός των οικιστικών περιοχών, την απομάκρυνση κτιρίων εντός περιοχών που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, την απομάκρυνση κτιρίων που βρίσκονται εντός περιοχής ρέματος, τη διασφάλιση της επιτάχυνσης των διαδικασιών βελτίωσης του οδικού δικτύου και απόδοσης σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου, που θα υποδεικνύονται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ως δίοδοι προς το θαλάσσιο μέτωπο του δικτύου κυκλοφορίας πεζών, χωρίς να εμποδίζεται η αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων και η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για το σκοπό αυτό».

Ειδικότερα, προβλέπεται:

* Η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και η απαγόρευση εργασιών δόμησης σε κρίσιμες για τον απρόσκοπτο σχεδιασμό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου υποπεριοχές.

* Η δημιουργία κινήτρων για την άμεση διάνοιξη οδών, που καθορίζουν το σχεδιασμό ασφαλούς οδικού δικτύου, με την οπισθοχώρηση άμεσα των κτιρίων που έχουν βαριές βλάβες ή έχουν καταστραφεί.

* Η απομάκρυνση κτιρίων από τις περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία ή που βρίσκονται εντός του μεγαλύτερου ρέματος και η χορήγηση επιδόματος στέγασης για το σκοπό αυτό.

* Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου και την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου, που θα υποδεικνύονται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ως δίοδοι προς το θαλάσσιο μέτωπο του δικτύου κυκλοφορίας πεζών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.