Quantcast
Στο πλευρό των Γάλλων ακτιβιστών ο Βαρουφάκης - enikonomia.gr
share

Στο πλευρό των Γάλλων ακτιβιστών ο Βαρουφάκης

δημοσιεύτηκε:

Τη συμπαράσταση του DiEM25 στους ακτιβιστές του Παρισιού που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία με σκοπό την επιστροφή του δημοκρατικού διαλόγου στον δημόσιο χώρο της γαλλικής πρωτεύουσας θα εκφράσει απόψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και συνιδρυτής του DiEM25 θα συμμετάσχει στις 8 μ.μ. στον δημόσιο διάλογο της κίνησης Nuit Debout που εξελίσσεται αυθόρμητα κάθε βράδυ στην Place de la République.

«Αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι, η συγκέντρωση ακτιβιστών,  κοινωνικών κινημάτων,  φοιτητών κι απογοητευμένων πολιτών που ειρηνικά συζητούν για το μέλλον τους στους δρόμους καις τις πλατείες αποδεικνύει πως η δημοκρατική διαδικασία δεν πτοείται», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται μόνο για διαμαρτυρία απέναντι σ ‘ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά, όπως συνέβη και με τους  “indignados” της Ισπανίας ή των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, πρόκειται για πολίτες που απαιτούν το δικαίωμα στον αδιαμεσολάβητο διάλογο που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιστροφή στην αξιοπρέπεια, την οικονομική ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης… Ως δημοκράτες που αγωνίζονται για μια νέα Ευρώπη που θα επιστρέψει την εξουσία στον Δήμο,  πρέπει να συμμετάσχουμε και να ενεργοποιηθούμε από αυτό που γίνεται στο Παρίσι.  Πρέπει να ακούσουμε και να δώσουμε προσοχή στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς των συγκεντρωμένων. Η καταστολή τέτοιων μορφών δημοκρατικής εκφράσεις θα ήταν ένα ακόμη χτύπημα σ ‘ότι παραμένει αξιοπρεπές κι ορθό στην Ευρώπη. Γι’ αυτόν τον λόγο θα βρεθώ εκεί απόψε”, κατέληξε.

Το κίνημα Nuit Debout ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου ως αντίδραση στον γαλλικό νόμο που πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα. Πολύ γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε κάτι ευρύτερο. Ακτιβιστές απ’ όλη τη χώρα έχουν μετατρέψει την Πλατεία Δημοκρατίας σε δημόσιο φόρουμ συζήτησης μύριων ζητημάτων, πέραν της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν όλες της πτυχές της δημοκρατίας που ακυρώνεται,  τα κοινωνικά δικαιώματα,  την εκπαίδευση, το περιβάλλον κλπ.

Η Cristina Soler-Savini, ένα από τα 100 μέλη του DiEM25 που βρίσκονται στην Place de la Republique, είπε:” Προφανώς έχουμε πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης γι’ αυτό βρισκόμαστε όλοι εδώ.” Κατά τη γνώμη της, “κοιτάζοντας την παρούσα κατάσταση όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη η απογοήτευση είναι ξεκάθαρη. Το ρήγμα που έχει γίνει ορατό στη Γαλλία, με την άνοδο της ακροδεξιάς να είναι ένα από τα συμπτώματα, διαφαίνεται τόσο βαθύ και εκτείνεται μέχρι την Ειδομένη. Γίναμε μέλη του DiEM25 γιατί πιστεύουμε στη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό ως μέσα οριστικού κλεισίματος του συγκεκριμένου ρήγματος. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.