Quantcast
Στο σημείο «μηδέν» ξανά οι διαπραγματεύσεις - enikonomia.gr
share

Στο σημείο «μηδέν» ξανά οι διαπραγματεύσεις

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σχεδόν από το μηδέν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Brussels Group για το ελληνικό πρόγραμμα αφού η χθεσινή εξέλιξη στο Eurogroup της Ρίγας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας σε κανένα άλλο παρά μόνο τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Το ενδεχόμενο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας εξέλειπε μετά την καθολική άρνηση -χωρίς καν μια αντιπρόταση – του Έλληνα υπουργού στις προτάσεις που έγιναν για αλλαγές σε συντάξεις απελευθέρωση των πλειστηριασμών και νέους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Το σχέδιο της οριστική συμφωνίας για το θέμα της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο προέβλεπε επιμέρους συμφωνίες σε κάποιους από τους τομείς του προγράμματος μέχρι και το τέλος του μεθεπόμενου μήνα.

Μετά την μεταστροφή της στάσης των δανειστών στο «όλα ή τίποτα» και αυτό το σενάριο κάηκε.

Η πιο σημαντική όμως από τις απώλειες είναι η αναβολή επ αόριστο μιας πρόσκαιρής έστω λύσης για το καυτό πρόβλημα της ρευστότητας αφού πλέον οι εταίροι και δανειστές μας απαιτούν πρώτα την συμφωνία και μετά εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ.

Τούτο δε την στιγμή που η λύση της μεταφοράς των αποθεματικών των δημοσίων φορέων στην ΤτΕ ,παρά το σάλο που ξεσήκωσε τις τελευταίες ημέρες, όλοι ξέρουν ότι πρόκειται για πρόσκαιρη λύση.

Μια ακόμη απώλεια είναι η συνέχιση της αβεβαιότητας που έχει παγώσει την πραγματική οικονομία και ανησυχεί την κοινωνία αφού μετά ταυς δημοσίους φορείς ο αναγκαστικός έρανος για την συνέχιση της λειτουργίας του κράτους μπορεί και να περάσει στις ιδιωτικές καταθέσεις.

¨Όλα αυτά μια μόνο μέρα μετά το σχετικά θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ.

Η δήλωση της κ. Μέρκελ στο δείπνο των ηγετών την Πέμτπη το βράδυ ήταν ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει χρεοκοπία και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ έδωσε λαβή να μιλούν κάποιοι για διαφαινόμενη λύση.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας γενικός γραμματέας δημοσιονομικιής πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλαριαράκης και η κ. Έλενα Παναρίτη θα έχουν πολύ δύσκολο έργο από εδώ και πέρα.

Μετά το διαπραγματεύομαι… γενικώς του κ. Βαρουφάκη θα πρέπει τις επόμενες μέρες να επανακαθορίσουν τα όρια και τις προτεραιότητες της ελληνικής τακτικής ώστε να ξέρουν σε κάθε περίπτωση τι θα δώσουν και τι θα πάρουν σε αντάλλαγμα.

Διαφορετικά μετά το τέλος Ιουνίου θα έχουν άπειρο χρόνο να διαπραγματευτούν αλλά κανένα αντικείμενο.

Τούτο διότι θα έχουν χάσει οριστικά τα 15 δισ. ευρώ των δανείων από ΕΚΤ και ΕΕ και θα έχουν θέσει σε κίνδυνο το υπόλοιπο των 17 δισ. ευρώ των δανείων από το ΔΝΤ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.