Quantcast
Στο τελικό στάδιο το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων - enikonomia.gr
share

Στο τελικό στάδιο το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

δημοσιεύτηκε:

Την τελική μορφή που θα έχει το μοντέλο διακυβέρνησης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες Αθήνα και δανειστές.

Η ψήφιση του νόμου που θα συστήσει το νέο Ταμείο και θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς και το τι περιουσιακά στοιχεία θα διαχειρίζεται, είναι ένα από τα πέντε βασικά θέματα της τρέχουσας αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή,στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε καλό δρόμο και έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. Μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση συνδράμουν Γάλλοι τεχνοκράτες, οι οποίοι μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Αυτές τις ημέρες η συζήτηση γύρω από το νέο Ταμείο αφορά την οριστικοποίηση του μοντέλου διακυβέρνησης, καθώς και το ποιοι θα αναλάβουν ποιες θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Ταμείο θα έχει ένα εποπτικό συμβούλιο (supervisory board) και κάτω από αυτό θα υπάρχουν εν είδει θυγατρικών το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένας φορέας διαχείρισης των ΔΕΚΟ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ, ίσως όμως όχι με τη σημερινή της μορφή).

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Ταμείου, η δομή που συζητείται προβλέπει:

• Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα είναι στην κορυφή της πυραμίδας, καθώς θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της κυβέρνησης και της διοίκησης του Ταμείου. Δηλαδή, θα είναι το πρόσωπο που θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, θα εισηγείται στη Βουλή τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και θα φροντίζει για όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το Ταμείο να εφαρμόσει τις πολιτικές που θα αποφασίζονται.

• Στη συνέχεια το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα αναλαμβάνει να ενσωματώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης στους μηχανισμούς του Ταμείου. Επί της ουσίας θα είναι το όργανο που θα κατανείμει τα περιουσιακά στοιχεία και το πώς θα αξιοποιηθούν στις «θυγατρικές», ενώ θα ελέγχει τις διοικήσεις των «θυγατρικών» αναφορικά με το εάν υλοποιούν τις αποφάσεις και επιτυγχάνουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί.

• Οι διοικήσεις των «θυγατρικών» θα είναι υπεύθυνες για το επιχειρησιακό σκέλος του Ταμείου. Δηλαδή, θα αναλαμβάνουν να φέρνουν εις πέρας τις εντολές του εποπτικού συμβουλίου και της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, θα εισηγούνται και τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων.

Αυτές τις ημέρες οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν τις λεπτομέρειες αυτού του οργανογράμματος. Επίσης, Αθήνα και δανειστές εξετάζουν και το ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο, τις διοικήσεις των «θυγατρικών» του Ταμείου, αλλά και των ΔΕΚΟ. Είναι πολύ σημαντικό τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τύχες των ΔΕΚΟ να πιστεύουν στην αξιοποίησή τους και να μην αντιμάχονται τις αποφάσεις της κυβέρνησης θέτοντας εμπόδια στη δράση του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι το εποπτικό συμβούλιο έχει ήδη συμφωνηθεί να έχει 5 μέλη. Εξ αυτών, τα 3 μέλη θα ορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα 2 από τους δανειστές. Μάλιστα, το ένα εκ των δύο μελών που θα επιλέγονται από τους θεσμούς θα έχει τη θέση του προέδρου του συμβουλίου, ενώ όσον αφορά τον ορισμό των προσώπων, κάθε μία πλευρά (Αθήνα και δανειστές) έχει το δικαίωμα «βέτο» σε περίπτωση που διαφωνεί με τον ορισμό κάποιου προτεινόμενου στελέχους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.