Quantcast
«Στον ενικό»: Η τρόικα και η επίσπευση της προεδρικής εκλογής - enikonomia.gr
share

«Στον ενικό»: Η τρόικα και η επίσπευση της προεδρικής εκλογής

δημοσιεύτηκε:

Η επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η έλλειψη συναίνεσης αλλά και ο Νίκος Ρωμανός βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου, «στον ενικό» και στο Star.

Ο Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι για το θέμα έκανε αναφορά και ο πρωθυπουργός στην Βουλή την Κυριακή, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Το συνέδεσε με το κλίμα πολιτικής αστάθειας» τόνισε ο υπουργός Υγείας και δήλωσε: «Η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει και μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα». Μάλιστα, έκανε λόγο για ανάγκη ενός σταθερού τοπίου. «Να βγάλουμε από μπροστά μας την πολιτική αβεβαιότητα» είπε.

 

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι η λύση είναι οι εκλογές και εμφανίστηκε «σχεδόν σίγουρος» ότι δεν θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. «Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν το αδιέξοδο» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε η κυβέρνηση μπορούσε να περάσει στη Βουλή τα μέτρα που εκκρεμούν, ούτε μπορούσε να αναβληθεί η όλη διαδικασία».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Η πρώτη παράγραφος στην ανακοίνωση του Eurogroup είναι ότι αναγνωρίζει το έργο που έχει κάνει η Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι δίνεται «μία παράταση δύο μηνών που καλύπτει χρηματοδοτικά χωρίς κανέναν όρο το διάστημα που απαιτείται για να αρθεί η πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα. Οι δανειστές και οι εταίροι αναγνωρίζουν αυτό που έχει γίνει και δηλώνουν την υποστήριξή τους».

«Είναι σαφές ότι μία τεράστια προσπάθεια καρποφορεί. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι δυσμενείς προβλέψεις της τρόικας στον προπέρσινο και στον περσινό προϋπολογισμό, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύστηκαν. Την Κυριακή ψηφίστηκε ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μετά την μεταπολίτευση», σημείωσε ο υπουργός Υγείας και επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να αρθεί η αβεβαιότητα.

 

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε από την πλευρά του ότι «δικαιώνεται η ιδέα ότι το μνημόνιο έχει απονομιμοποιηθεί πολιτικά. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όλα τα μέτρα που δεν φέρνει η κυβέρνηση εδώ και ορισμένους μήνες και τα μεταφέρει στους δύο επόμενους μήνες είναι μέτρα που έχει συμφωνήσει». Ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για ένα πακέτο μέτρων που είναι το στίγμα του μνημονίου και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ψηφιστούν στη Βουλή.

 

«Υπάρχουν άλλες δύο παράγραφοι στην ανακοίνωση του Eurogroup. Πρέπει να ψηφιστούν όλα τα μέτρα και το ΔΝΤ παραμένει μέχρι το 2016» ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έχουμε σαφές το μήνυμα από την τρόικα ότι το μνημόνιο τείνει να μετατραπεί σε μόνιμη κατάσταση. Πλησιάζει η ώρα που πρέπει να υπάρξει ρήξη με το μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.