Quantcast
«στον ενικό»: Κόντρα για αξιολόγηση, χρέος και μέτρα - enikonomia.gr
share

«στον ενικό»: Κόντρα για αξιολόγηση, χρέος και μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Οι αποφάσεις του Eurogroup, η διαπραγμάτευση, η αξιολόγηση, το χρέος και τα μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης είπε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει μια σταθερή αρχή: Την προσπάθεια να λύσει τα οξυμένα προβλήματα προς όφελος του λαού. Πέρσι στο πρώτο διάστημα πέσαμε πάνω σε μία τακτική των πιστωτών, που δεν είχαμε σταθμίσει σωστά τη στάση αυτή, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Δώσαμε τη μάχη και την επόμενη του δημοψηφίσματος πήγαμε στον λαό. Ζητήσαμε την ψήφο του και πήραμε την εντολή να κυβερνήσουμε. Ό,τι υπογράψαμε σήμερα τα τιμούμε. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Ό,τι ο λαός με την ψήφο του ενέκρινε τον Σεπτέμβριο μείναμε σε αυτά», υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η συμφωνία στο Eurogroup κλείνει το θέμα της αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα και αποτελεί βήμα για την διέξοδο της χώρας από την κρίση. «Τώρα που κλείνει η αξιολόγηση θα υπάρξει δυνατότητα αναθέρμανσης της αγοράς», τόνισε ο υπουργός Παιδείας. Επιπλέον σημείωσε ότι η συζήτηση για τον «κόφτη» δαπανών είναι «άνευ αντικειμένου» γιατί η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι «δεκανίκι» των πιστωτών. «Μιλάτε σαν κόμμα διαμαρτυρίας αυτή τη στιγμή. Σας καλούμε να φέρετε μία εναλλακτική πρόταση. Σας ζητούμε να πείτε σε ποια πλευρά της διαπραγμάτευσης είστε: Με την κυβέρνηση ή με τους δανειστές; Και δεν απαντάτε», είπε ο Νίκος Φίλης στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ και σημείωσε ότι μετά την απόφαση του Eurogroup «έχει σβήσει το αίτημα της ΝΔ για εκλογές».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι τα μέλη της κυβέρνησης «μπορεί να μην έχουν βάλει γραβάτες αλλά έχουν βάλει λαιμοδέτη στον ελληνικό λαό». «Δεν είναι η πρώτη φορά που παιανίζουνε από την κυβέρνηση θριάμβους που αποδεικνύονται στην πορεία ήττες. Η θριαμβολογία δεν αντιστοιχεί με την σημερινή πραγματικότητα», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θριαμβολογεί για το 4ο μνημόνιο.

«Ο περιβόητος κόφτης από τον οποίο δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις. Εάν πιστεύουμε ότι αυτό το πακέτο επιτρέπει θριαμβολογίες ας θριαμβολογεί η κυβέρνηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και σημείωσε ότι η ΝΔ θα είχε κλείσει την αξιολόγηση από τον περασμένο Οκτώβριο. «Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να σύρεται πίσω από επικοινωνιακά κόλπα», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Για τις εκλογές που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε ότι «η σημαία σας για το κούρεμα του χρέους έχει υποσταλεί και έχει μπει βαθιά στη γη. Η συνολική εικόνα της χώρας είναι αυτή που επιβάλλει σε μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη να ζητήσει εκλογές. Αν δείτε την Ελλάδα από ψηλά θα δείτε στον βορά κλειστά σύνορα. Θα δείτε ανατολικά να έρχονται ευρωπαϊκοί υπάλληλοι να βοηθήσουν για την μείωση των αιτήσεων ασύλου, κέντρα απουσίας του κράτους, φαβέλες στον Πειραιά».

«Ο αριθμός 650 ευρώ θα σας στοιχειώνει διαχρονικά είναι τα 650 ευρώ πάνω από τα οποία φορολογούνται. Είναι η απομυθοποίηση της όποιας κοινωνικής ευαισθησίας σας. Είναι ο αριθμός που κατέρρευσε ο κατασκευασμένος μύθος σας για την κοινωνική ευαισθησία. Όπως κατάρρευσε και ο μύθος για το χρέος», είπε στον υπουργό Παιδείας ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Γ. Κατρούγκαλος: Ο ‘’κόφτης’’ είναι μηχανισμός και όχι μέτρα

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε ότι ο «περίφημος δημοσιονομικός κόφτης» υπάρχει εδώ και χρόνια στο Σύνταγμα της Γερμανίας με την ονομασία «χρυσός κανόνας» και έχει ήδη υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαικές χώρες. «Δεν πρόκειται για συγκεκριμένη λήψη μέτρων αλλά για έναν μηχανισμό. Δεν θα συνεπάγεται την άμεση λήψη μέτρων. Ας υποθέσουμε ότι έρχεται ο Απρίλιος του 2017 και δεν έχουμε πιάσει το στόχο. Τι θα λέει αυτός ο κόφτης: Δεν θα επιβληθούν συγκεκριμένα μέτρα αλλά αυτομάτως οι προϋπολογισμοί όλων των υπουργείων θα προσαρμόζονται κατά το ποσοστό που λείπει για να πιαστεί αυτός ο στόχος», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Εάν εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε συντάξεις και μισθούς θα πρέπει να νομοθετήσουμε μέτρα στη Βουλή. Δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος χωρίς νόμο της Βουλής. Ο κόφτης δεν αφορά τη λήψη μέτρων αλλά αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού ως προ το δημοσιονομικό σκέλος».

Κ. Μίχαλος: Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε ότι «η αγορά χρεώνει τα βαριά μέτρα στην κυβέρνηση. Θα πιστώσουμε όμως την συζήτηση για το χρέος». «Κλείνει η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα αλλά είναι μία πύρρειος νίκη. Με αυτά τα βαριά μέτρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης», ανέφερε πρόεδρος του ΕΒΕΑ και υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά από την έλλειψη ρευστότητας.

Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής:

Δείτε το δεύτερο μέρος της εκπομπής:

Δείτε το τρίτο μέρος της εκπομπής:

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.