Quantcast
«στον ενικό»: Σύγκρουση για το δημοψήφισμα - enikonomia.gr
share

«στον ενικό»: Σύγκρουση για το δημοψήφισμα

δημοσιεύτηκε:

Οι δραματικές ώρες για τη χώρα, το δημοψήφισμα, η πρόταση των δανειστών, η στάση της κυβέρνησης και τα διλήμματα τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης είπε ότι «την παραμονή του δημοψηφίσματος η πλευρά των πιστωτών τεντώνει το σχοινί γιατί θέλει να δημιουργήσει συνθήκες φόβου και τρομοκράτησης του λαού».

Έκανε λόγο για «όργιο ολοκληρωτικής προπαγάνδας» υπέρ του «ναι» και εξήγησε ότι όποτε και να γινόταν το δημοψήφισμα θα υπήρχαν ανάλογες συνθήκες.

«Είναι μία δύσκολη στιγμή για τον ελληνικό λαό. Οι τράπεζες είναι κρίσιμο θέμα. Δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μία στιγμή να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια και μία άλλη πορεία για την χώρα μας» τόνισε ο Νίκος Φίλης και συνέχισε:

«Όποτε και να γινόταν το δημοψήφισμα θα υπήρχαν ανάλογες συνθήκες εκβιασμού. Δεν θα μας άφηναν να το κάνουμε αδιατάρακτα γιατί αμφισβητούν στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίζει για την μοίρα του».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, Μάκης Βορίδης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για την απόφαση του δημοψηφίσματος.

«Έχει πείρα ο λαός μας από όσα έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που διαψεύστηκαν όλες. Νομίζουν ότι δεν θυμόμαστε τις επίμονες ερωτήσεις για την χρηματοδότηση του προγράμματος τους και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε και τώρα δεν έδινε καμία απάντηση. Έλεγε θα λυθεί, θα τακτοποιηθεί. Θα βρεθεί μία καλή συμφωνία. Όλα για να καταλήξουμε στα 8 δισ. ευρώ» τόνισε ο Μάκης Βορίδης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει πείρα στα ψέματα».

Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος τόνισε ότι υπήρχε διάθεση της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση. «Μακάρι να υπάρχει σύνεση από την πλευρά της Ευρώπης. Η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει την διαπραγμάτευση κάνοντας και υποχωρήσεις. Πράγματι η αντιμετώπιση από την άλλη πλευρά ήταν πρωτοφανής» είπε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε στον πρωθυπουργό: «the game is over» (το παιχνίδι τελείωσε).

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να σκεφθεί πολύ καλά το μέλλον της χώρας και το δικό του. «Έχει λίγες ώρες ακόμη για να πάρει την μεγάλη απόφαση. Τρίτη βράδυ τελειώνει το πρόγραμμα. Από την Τετάρτη η χώρα είναι απροστάτευτη από την όποια επίθεση από τις αγορές. Να φύγει από τον δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο του δημοψηφίσματος. Η Ελλάδα χάνει κάθε ώρα και έναν σύμμαχο» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός είπε ότι «χρειάζονται καθαρές κουβέντες. Φτάνουν τα ψέματα, τα επικοινωνιακά κόλπα και τα παραμύθια. Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια δεν είναι αλά καρτ. Δεν είναι να πεις ‘’όχι’’ στην πρόταση της τρόικας και να πεις ναι στο ΣΥΡΙΖΑϊκό μνημόνιο».

«Ξέρει ο ελληνικός λαός τι είναι η Ε.Ε. που τον παραμύθιαζαν ότι αλλάζει. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η λυκοσυμμαχία. Αυτά τα κοράκια. Και τι λέει στον ελληνικό λαό η ελληνική κυβέρνηση: ψήφισε ‘’όχι’’ στην τρόικα και ‘’ναι’’ στο ΣΥΡΙΖΑϊκό μνημόνιο. Ένα πακέτο που θα βγει από την τσέπη των γνωστών υποζυγίων. Και ζητούν νέα παράταση της δανειακής σύμβασης και ζητάνε τα ρέστα από εμάς που είπαμε στον λαό την αλήθεια» τόνισε ο Νίκος Σοφιανός.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι είναι ψευδεπίγραφο το ερώτημα του δημοψηφίσματος και έκανε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει πίσω και να διαπραγματευθεί. «Θα μπορούσε έστω και τώρα αν μπορεί ο κ. Τσίπρας να λειτουργήσει θαρραλέα και να αναστείλει αυτό που πάει να κάνει από τη στιγμή που του είπαν ότι είναι ανοιχτή η πόρτα να διαπραγματευθούν» είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και συνέχισε:

«Θα τρομάξετε με τον ψηφοδέλτιο. Είναι μία κομματική δουλειά και τρομακτική. Δεν τηρείται η συνταγματική τάξη. Είναι μία ψήφος εξ υφαρπαγής, ψευδεπίγραφη και ρήξης. Η ρήξη δεν συμφέρει την χώρα με κανέναν τρόπο. Ένα ‘’ναι’’ στο δημοψήφισμα είναι ‘’ναι’’ στην Ευρώπη και ‘’όχι΄΄ στην εθνική περιπέτεια».

Ο υφυπουργός Επικρατείας και εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ ανέφερε ότι «θα πρέπει να βάλουμε και τις πραγματικές συνθήκες στο τραπέζι. Όταν επιτέλους η ελληνική πλευρά πήγε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα υπήρξε ο πανηγυρισμός και η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μιλούσε για μία εξαιρετική πρόταση που θα μας φέρει σε συμφωνία. Και την επόμενη εμφανίζεται η κυρία Λαγκάρντ και μπαίνουμε πλέον στο σενάριο του τρόμου. Μας έσπρωχναν μέχρι εδώ που φτάσαμε».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «στον ενικό»:

Μέρος Α’

 

Μέρος Β’

 

Μέρος Γ’

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.