Quantcast
Στον Λευκό Οίκο με το «βλέμμα» στην Τουρκία – Η ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη - Μπάιντεν - enikonomia.gr
share

Στον Λευκό Οίκο με το «βλέμμα» στην Τουρκία – Η ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη – Μπάιντεν

δημοσιεύτηκε:

Η έξαρση της προκλητικότητας από την Τουρκία αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Η πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες δεκαετίες είναι αυτή που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 16 Μαΐου. Δυστυχώς, η επίσκεψη αυτή θα γίνει στη σκιά ενός νέου γύρου προκλήσεων και αμφισβητήσεων της εθνικής μας κυριαρχίας από την Τουρκία και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τη δύσκολη αποστολή να πείσει τους Αμερικανούς να μην αναβαθμίσουν τους τουρκικούς εξοπλισμούς.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα είναι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ό,τι πιο κοντά γίνεται (λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό) σε «state visit», δηλαδή δεξίωση στον Λευκό Οίκο, με προσκεκλημένους τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, φιλοξενία στο Blair House, ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία), καθώς και μια σειρά σημαντικών συναντήσεων με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες και αυτό ακριβώς σκοπεύει να αποτυπώσει και η επίσκεψη.

Στρατηγική σχέση

Στην ατζέντα θα βρεθούν τα διμερή και η στρατηγική εταιρική σχέση (άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις ΗΠΑ με επικυρωμένη από τη Βουλή τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας), ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, όμως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βάλει ακόμα ένα θέμα στην ατζέντα και αυτό δεν είναι άλλο από την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, τις εκατοντάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες, που αμφισβητούν στην πράξη την εθνική μας κυριαρχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει τα ζητήματα αυτά τόσο στη συνάντηση με τον Τζo Μπάιντεν όσο και στις συναντήσεις του στο Κογκρέσο, αλλά και στην ομιλία του στα δύο Σώματα, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία θα δώσει μάχη ώστε να αποτρέψει τους Αμερικανούς από τη δεδηλωμένη πρόθεσή τους να προμηθεύσουν την Τουρκία με 40 νέα μαχητικά τύπου F-16 block 70. H Αθήνα θα θέσει επίσης επί τάπητος στις ΗΠΑ το θέμα της ευθυγράμμισης των κρατών-μελών της Συμμαχίας με τις αποφάσεις που αυτή έχει λάβει σε σχέση με τη Ρωσία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα επισημάνουν στους Αμερικανούς ότι η αντίθεση στον αναθεωρητισμό θα πρέπει να είναι μια αρχή που ισχύει γενικά για όλους όσοι ορέγονται κατακτήσεις και αλλαγές συνόρων και να μην είναι μια επιλογή αλά καρτ.

Το πάνω χέρι

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι αυτό που επιδιώκει δεν θα είναι καθόλου εύκολο, πρώτα και κύρια γιατί στην αμερικανική εξωτερική πολιτική το πάνω χέρι έχει πάλι η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το οποίο το να παραμείνει η Τουρκία στη δυτική σφαίρα επιρροής αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Δεύτερον, επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβάθμισε σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας. Η αισθητή βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων από την έναρξη της εισβολής δεν διέφυγε της προσοχής της Αθήνας, ούτε και το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επικοινωνεί πολύ συχνά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν, άλλωστε, ότι η τελευταία έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και οι εξωφρενικές αιτιάσεις των Τούρκων, που την αποδίδουν σε προκλήσεις από την ελληνική πλευρά, απευθύνονται και στις ΗΠΑ, θέλοντας να πετύχουν ίσες αποστάσεις και να πιεστεί η Ελλάδα για διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.