Quantcast
Στουρνάρας: Ουδέποτε εκλήθην σε σύσκεψη στο Μαξίμου - Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες - enikonomia.gr
share

Στουρνάρας: Ουδέποτε εκλήθην σε σύσκεψη στο Μαξίμου – Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Πολλή συζήτηση έγινε σχετικά με την απουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη “βουτιά” στο Χρηματιστήριο.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι ουδέποτε εκλήθη από την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σύσκεψη, ενώ ο ίδιος φέρεται να επεσήμανε σε συνομιλητές του πως ήταν απόλυτα ήσυχος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το πρόβλημα είναι χρηματιστηριακό, όχι τραπεζικό, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο Γιάννης Στουρνάρας ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο μόνος που του τηλεφώνησε ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στον οποίο, προ ολίγων ημερών, μεταβιβάστηκε η ευθύνη των τραπεζών. Ωστόσο, ούτε ο κ.Φλαμπουράρης, με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, κάλεσε τον κ. Στουρνάρα στη σύσκεψη στου Μαξίμου.

Άλλωστε, το ζήτημα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ είπε σε συνομιλητές του: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις τράπεζες. Έχουν περάσει τα πλέον αυστηρά stress test. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο σχεδιασμό μας. Τα χρηματιστήρια έχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχει μια διεθνής αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς. Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση».

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε για τη «σιωπή» του, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε σε συνομιλητές του: «Ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι δουλειά του. Διαβεβαιώνω ότι καμία από τις 4 συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα». Η κυβέρνηση επιχείρησε, μέσα από την κρίση στο Χρηματιστήριο, να αποδομήσει και πάλι τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, κάτι που ο πρωθυπουργός απέρριπτε μετά βδελυγμίας. Το Μαξίμου μάλιστα κατηγορούσε τον κ. Στουρνάρα ότι ουσιαστικά υπονομεύει την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.

«Ο Γιάννης Στουρνάρας δικαιώθηκε για την άποψή του για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Δικαιώθηκε από τις ίδιες τις αγορές. Αν είχε εισακουστεί, σήμερα που επλήγη το Χρηματιστήριο, θα είχαμε ένα γερό δίχτυ ασφαλείας», επισημαίνει έμπειρος πολιτικός παράγοντας που παρακολουθεί το κυβερνητικό παρασκήνιο.

Πάντως, πηγές από τον τραπεζικό τομέα επισημαίνουν πως το επόμενο διάστημα η κρίση αναμένεται να αποκλιμακωθεί και πως δεν θα επηρεαστεί περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.