Quantcast
Στους δρόμους οι καλλιτέχνες – Ποια είναι τα αιτήματα τους - enikonomia.gr
share

Στους δρόμους οι καλλιτέχνες – Ποια είναι τα αιτήματα τους

δημοσιεύτηκε:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία μέχρι το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν σήμερα οι καλλιτέχνες προκειμένου να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 σε στάση εργασίας από τις 11:30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio, τα εργαστήρια.

«Στην ΑΘΗΝΑ στις 11:30π.μ άρχισε η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι. Στο Πεδίον του Άρεως υπήρχε και πούλμαν για τη μετακίνηση προς το Υπουργείο Παιδείας.

Οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, ζητούν εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών μας και την περαιτέρω περιθωριοποίηση του κλάδου μας, συνθήκες που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υπερασπιζόμαστε το κύρος της καλλιτεχνικής μας εκπαίδευσης και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Η πολιτεία ν’ αναγνωρίσει έμπρακτα ότι είμαστε επαγγελματίες απόφοιτοι πολυετών απαιτητικών και εξειδικευμένων σπουδών και όχι αμφισβητούμενων Κολεγίων ή Φροντιστηριακών ιδρυμάτων. Απώτερος στόχος παραμένει η δημιουργία νέου Νομοθετικού Πλαισίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που μας δημιουργεί η απουσία αντιστοίχισης των πτυχίων μας είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Τώρα ήρθε η στιγμή που πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη της.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος όλης της χώρας ζητάει την έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση της αξίας της καλλιτεχνικής του παιδείας και των επαγγελματικών κεκτημένων του, στο βαθμό που τους αξίζει.

Στη Στάση Εργασίας συμμετέχουν με αποφάσεις τους η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση »

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.