Quantcast
Στόχος ένα επιτυχημένο Eurogroup που θα «σφραγίσει» τη συμφωνία - enikonomia.gr
share

Στόχος ένα επιτυχημένο Eurogroup που θα «σφραγίσει» τη συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου  Δασόπουλου

 

Αλλαγές μέχρι και την τελευταία στιγμή θα έχει η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση που παρουσίασε χθες το βράδυ ο υπουργός επικρατείας κ. Νίκος Παπάς ο επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης στους τρεις θεσμούς.

Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει το πρώτο επιτυχές Eurorgroup μετά την 20η Φεβρουαρίου που θα σφραγίσει και την τελική συμφωνία.

Με αυτό το σκεπτικό οι επικεφαλείς της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης έφυγαν για τις Βρυξέλλες με εναλλακτικά σενάρια για το κάθε μέτρο.

Τα σημεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν την διαφορά και αφορούν τα δύο θέματα τα οποία μπλοκάρουν μέχρι τώρα την συμφωνία το ΦΠΑ και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Πιο συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό και στην απόφαση να περικοπούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις το μυστικό είναι ο χρόνος εφαρμογής των «ποινών» που θα έχει κάποιος ο οποίος έχει τις προϋποθέσεις του νόμου αλλά δεν έχει την ελάχιστη ηλικία των 62 ετών για να συνταξιοδοτηθεί.

Αν η αλλαγές ισχύουν από την 1/7 /2015 εγκλωβίζουν 120.000 υποψήφιους και υπάρχει τελικά σημαντική οικονομική εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό από φέτος.

Κάτι τέτοιο θα γίνει αν οι δανειστές υποχωρήσουν στο αίτημα τους για την περικοπή του ΕΚΑΣ.

Στο ΦΠΑ αναμένεται να γίνει αγώνας για να αποφευχθεί η μετάταξη των λογαριασμών του ηλεκτρισμού στο ανώτερο συντελεστή του 23% >Από την άλλη η Κυβέρνηση προτίθεται να μετατάξει οριστικά την εστίαση στο 23%.

Ένα ακόμη μέρους του κενού των 900 εκ ευρώ που χωρίζει την Ελλάδα από τους δανειστές κλείνει με την επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη από 500.000 ευρώ και πάνω.

 

Πρόβλημα η χρηματοδότηση

Πάντως όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι ακόμη και αν έχουμε συμφωνία σήμερα θα χρειαστεί ένας αγώνας δρόμου από την Ελλάδα και τους δανειστές της για να υπάρξει -έγκαιρα- λύση για το καυτό πρόβλημα της χρηματοδότησης που μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών μέχρι και το τέλος του μήνα.

Χθες τόσο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Δημήτρης Στρατούλης διέψευδαν κατηγορηματικά το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung που ήθελε την Ελλάδα να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει μισθούς και συντάξεις για τον Ιούνιο.

Ωστόσο κανείς δεν έχει ακόμη δεσμευτεί ότι είναι δυνατό να πληρωθούν τα 1,6 δις ευρώ τα προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Στο θέμα αυτό μπορεί να βοηθήσει μόνο μια παρέκκλιση από τον κανόνα « πρώτα εφαρμογή μετά οι εκταμιεύσεις» ώστε να αποφευχθεί το ατύχημα προς έναν από τους δανειστές.

 

Νέα χρηματοδότηση από ELA

Πάντως νωρίς σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να εγκρίνει νέα αύξηση της χρηματοδότησης πάνω από 2 δις ευρώ προς τις ελληνικές Τράπεζες σε συνέχεια της κατ αρχήν έγκρισης του σχετικού αιτήματος από την ΤτΕ την περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα βέβαια μαζί με την αυξημένη χρηματοδότηση η ΕΚΤ θα δώσει και το σήμα ότι είναι παρόν για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες επιχειρώντας έτσι να ανακόψει τις αθρόα εκροή καταθέσεων που ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα με αιτήματα για μεταφορά κεφαλαίων ύψους 1 δις ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.