Quantcast
Stratfor: Η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης - enikonomia.gr
share

Stratfor: Η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα,πιθανά  να επιστρέψει στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το ερχόμενο έτος όταν η ελληνική βουλή θα επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο,επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Aμερικανικό Ινστιτούτο Αναλύσεων Stratfor.”

Αν αποτύχει, τότε θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή των προτιμήσεων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα θα είναι πιο δύσκολο να κρατηθεί μακριά από την εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να αναδιαμορφώσει το χρέος της Ελλάδας, μία κίνηση η οποία πιθανώς αναστατώνει τις οικονομικές αγορές και προκαλεί αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, την ώρα που η Ευρώπη πίστευε πως είχε βρει τη σταθερότητά της.

Kεντρικό θέμα της ανάλυσης του Ινστιτούτου είναι “Η άνοδος των κομμάτων διαμαρτυρίας, η καθίζηση των παραδοσιακών δυνάμεων εξουσίας και οι προβλέψεις για εκλογικά αποτελέσματα τα οποία κανείς δε φανταζόταν πριν την οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη”.

Οπως σημειώνει “Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε να παρέμβει στις οικονομικές αγορές σχεδόν δύο χρόνια πριν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την αίσθηση του επείγοντος που επικρατούσε στα πρώτα στάδια της κρίσης.

Η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία, επέλεξε την προσοχή από την δράση. Αν η Ελλάδα προκαλέσει οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη και πάλι, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάνε πίσω και να διαπραγματευτούν και να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που μέχρι στιγμής απέφευγαν, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Για την Ελλάδα  το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα πως η χώρα λειτουργεί σαν παράδειγμα της πολιτικής κατάστασης η οποία θα μπορούσε να επικρατήσει στην Ισπανία στο μέλλον. Όπως η Ισπανία έτσι και η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα που ανά περιόδους έφερε στην εξουσία την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση οδήγησε στην γρήγορη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας της ΕΕ, τα οποία υποστηρίζουν τα δύο κόμματα της κυβέρνησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.