Quantcast
Stratfor: Το χρέος θα παραμείνει πρόβλημα-κλειδί για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Stratfor: Το χρέος θα παραμείνει πρόβλημα-κλειδί για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Tο χρέος θα παραμείνει το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα, ασχέτως της πολιτικής κατάστασης στη χώρα,υπογραμμίζει σε ανάλυση του το Stratfor.

Όπως επισημαίνει : “Η τεράστια αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας το 2012 άλλαξε το προφίλ του ελληνικού χρέους, που πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στα «χέρια» του EFSF, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κυβερνήσεων. Το όποιο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα έπληττε ιδιαίτερα την ΕΚΤ και τα μέλη της ΕΕ. Όμως αν και τα περισσότερα μέλη της ευρωζώνης συνεχίζουν να ανησυχούν αναφορικά με την μειούμενη προσήλωση της Ελλάδας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις το 2015, θα συνεχίσουν να βοηθούν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια πιο συγκρουσιακή κυβέρνηση”.

Και συνεχίζει: “Το χρέος θα παραμείνει πρόβλημα-κλειδί για την Ελλάδα, ασχέτως της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί μόνιμα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ, εμφανίζοντας παράλληλα ανάπτυξη περίπου 3% ετησίως ώστε να μειώσει το χρέος της από το 174% το 2014 στο περίπου 128% το 2020. Όμως η Αθήνα απέχει πολύ από τον στόχο αυτό: φέτος, το ΔΝΤ υπολογίζει πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα είναι γύρω στο 1,5% και η ελληνική οικονομία προβλέπεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 0,6%.”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.